Fudbalska poslastica za državni praznik: Sraz najvećih bh. klubova uz ogroman hendikep

Na Grbavici igraju Željezničar i Sarajevo

Fudbalska poslastica za državni praznik: Sraz najvećih bh. klubova uz ogroman hendikep

A. Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala igra se na veliki državni praznik - Dan nezavisnosti. U sarajevskom derbiju Željezničar će na stadionu Grbavica dočekati Sarajevo.

Kako Amar Osim tako i Vinko Marinović smatraju da je gradski derbi specifična utakmica, a upravo jedna od neuobičajnih posebnosti današnjeg okršaja će biti da upravo međusobnim duelom dva najveća kluba u BiH otvaraju drugi dio sezone.

Svaki vječiti derbi donosti veliki ulog. U pitanju je igra za čast i ponos. Tako će biti i danas, posebno jer se meč igra na državni praznik - Dan nezavisnosti. Bordo tim u ovaj meč ulazi s prvog mjesta i sa +9 na najvećeg rivala pa će veći pritisak sigurno biti na domaćinu.

Plavi su u prvom dijelu sezone protiv klubova iz vrha pokazali da su izuzetno konkurentni i da im "leže" takve ekipe, dok Sarajevo krasi rutina pobjeđivanja i šampionski mentalitet. Pa je s te strane za očekivati neizvjestan i uzbudljiv meč, baš kao što je to i bilo u proteklih nekoliko utakmica. Posljednjih godina suhoparni i dosadni "0:0" derbiji su prošlost što znači da je ispunjen važan preduslov za dobar meč.

U Željezničaru nije bilo previše igračkih promjena. Najznačanija promjena je odlazak Harisa Hajdarevića te dolazak Jasmina Čelikovića. U Dolinu ćupova se vratio i Sinan Ramović kojeg danas Osim vjerovatno neće koristiti. U kadru neće biti ni suspendovanog Ivana Milićevića.

Sarajevo je ostalo bez dvojice talismana. Otišli su najbolji igrači Benjamin Tatar i Amar Rahmanović, pa će biti interesantno ko bi ih mogao zamijeniti. Dobra stvar za Vinka Marinovića je ta da je Tino Sven Sušić odradio dobre pripreme. Stigao je i Jasmin Mešanović kao prva zvijezda prijelaznog roka. Tu je i Boris Cmiljanić, ali Crnogorac zbog neriješene papirologije danas neće imati pravo nastupa. Marinović neće moći računati i na suspendovano Anela Hebibovića.

Oglasi

Oči i nade navijača dva kluba će svakako biti uprte i u Semira Štilića koji obzirom na svoj individualni kvalitet uvijek ima nešto da ponudi te Mathiasa Fanima, novu udarnu iglu aktuelnog šampiona poslije odlazaka Rahmanovića i Tatara.

Bez publike

Stvorena je većina preduslova da za državni gledamo i fudbalski praznik, ali tu je i jedan ogromni hendikep - neprisustvo navijača i publike. Fanovi Željezničara i Sarajeva žive za ovakve utakmice i njihov izostanak će se sigurno osjetiti posebno u fudbalski akustičnoj Dolini ćupova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Susret koji počinje u 17:30 će suditi najbolji bh. sudija Irfan Peljto. Tekstualni prijenos meča možete pratiti na portalu SportSport.ba. Najbolje kvote za ovaj meč nudi kladionica Mozzart, svoju opkladu možet ostaviti ovdje.

Inače, u dosadašnjem 141 derbiju uspješniji je plavi tabor. Računajući sva takmičenja Željezničar ima 45, a Sarajevo 42 pobjede, 54 utakmice su okončane remijem.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BordoBijeli
IGRAJ BORDO BIJELI
23 17
kostro
Hajmo Željo ljubavi moja
19 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi