FK Željezničar: Sezona za zaborav, spasili su je iskusni Đurbuzović i njegovi saradnici
Krpić i Štilić u duelu protiv Borca

Armija navijača očekuje mnogo više

FK Željezničar: Sezona za zaborav, spasili su je iskusni Đurbuzović i njegovi saradnici

Kenan Lizde, foto: T. Hebib

Nakon jedne turbulentne i nezadovoljavajuće sezone, ekipa Željezničara je na kraju zauzela šestu poziciju u fudbalskom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Bila je to jedna čudna sezona i situacija, gdje se nakon dobrih uvodnih nastupa u pretkolima Konferencijske lige dogodio velik i neočekivan pad, pa je Željezničar većinu prvenstva proveo u grčevitoj borbi za opstanak.

Ekipu je kroz sezonu vodilo čak pet različitih trenera, svaki od njih je imao svoje viđenje i koncepciju, te se u sami klub i navijače uvukla dodatna nervoza i nesigurnost, koja je kulminirala sredinom prvenstva, pa je Željezničar zabilježio neke negativne rekorde i trendove.

Nakon svih tih promjena, određena stabilizacija se napravila dolaskom Odbora za hitnos na čelo kluba, koji je ubrzo i na čelo stručnog štaba postavio Dinu Đurbuzovića, kojem su od velike pomoći bili Omer Joldić i Adnan Gušo.

Ekipa je njihovim dolaskom "prodisala", uspjela je "nanizati" par dobrih rezultata i mirno privesti ovu tešku sezonu kraju. Usudili bismo se reći da je imenovanje Dine Đurbuzovića i njegovih saradnika zapravo i jedini dobar potez čelnih ljudi kluba u prošloj sezoni.

Tokom trajanja prvenstva, klub je bio finansijski opterećen nagomilanim dugovima i u skladu s tim "osuđen" na loša kadrovska rješenja koja nisu bila u skladu sa rejtingom i renomeom Željezničara.

Oglasi

Tek kada je "voda došla do grla", posegnulo se za par provjerenih imena kao igračka pojačanja, pa je to pred sami kraj izgledalo dosta bolje i prihvatljivije za vojsku navijača koja stoji iza Željezničara.

Klub je ovih dana dobio novu Upravu, primjećuje se veliki trud da se situacija stabilizira, te u narednom periodu očekujemo dosta promjena u kadrovskom smislu. Posljednje informacije govore da će nova imena biti i u stručnom štabu, no i da će velikih promjena biti i u igračkom kadru.

Ovaj prelazni rok će nam dosta toga pokazati o putu Željezničara u narednim sezonama. Još jedna sezona bez borbe za Euro nastupe bi klub gurnula još više u rezultatsku prosječnost, koja bi sigurno dodatno revoltirala navijače koji očekuju konkretna rješenja i pokazivanje ambicije u periodu ispred nas.

Sezona 2023/2024 neće u lijepom sjećanju ostati kod navijača Željezničara, previše je bilo promjenjive forme kod većine igrača, te je bilo nevjerovatno kako su neki igrači varirali od vrhunskih partija do totalnog blijedila.

Za primjer možemo uzeti recimo Galića i Krpića koji su u nekim utakmicama igrali stvarno dobro i oduševili navijače, da bi u nekim totalno podbacili i zaradili kritike istih. Ako bismo birali igrača koji je bio konstantniji od ostalih, možemo izdvojiti mladog golmana Muftića.

Najveći dobitak ove sezone je upravo afirmacija mladog golmana Muftića, koji se profilisao u odličnog golmana i potvrdio svoj veliki talent. Zanimljiv je i potencijal Al Jabera, koji je tek dolaskom iskusnog Đurbuzovića počeo dobijati šansu u skladu sa svojim kvalitetama.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najviše nastupa ove sezone za Željezničar su imali: Muftić sa maksimalnih 33 utakmice (sve minute proveo na terenu), te Krpić i Mekić po 28 utakmica.

Najbolji strijelci su bili: Sulejman Krpić sa 8 pogodaka i Nedim Mekić sa 6 golova. Zanimljiv je podatak da Amoah u 27 odigranih utakmica nije postigao niti jedan gol, te u takvim analizama treba tražiti loše ovosezonske rezultate.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pivatoba
Da se odmah ogradim, navijam za Velez. Po ovome to cujem, Zeljo ce biti bas jak ove godine. Skupili su UO sa sposobnim ljudima, koji imaju pare. Dovode Corica za trenera, ime koje haman svaki klub prizeljkuje. Rahimic na SD isto moze pomoci. Pojacace se bas dobro preko ljeta. Sve skupa to nista ne garantuje, ali svi preduslovi za dobru sezonu su tu. Nisu za trofeja, ali u Europu ce otici. Ocekujem poredak: Velez, Borac, Zrinjski, Zeljo. Sarajevo mi je drag klub i njih mi je zao, ali Rozman i Ibricic su ih toliko unazadili i opljackali da je tesko ocekivati bilo sta osim borbe za opstanak iduce sezone.
6 2
befovo
Ova trenutna ekipa Zelje uopste nije losa. Muftic, Galic, Cavnic, Ovcina, Radovac, Boljevic, Jaber, Hiros, Krpic... sve dosta dobri igraci za ovu ligu. Sa Coricem na celu, uz 3-4 dobra pojacanja, mogli bi oni daleko ove sezone. Borac ce opet osvojiti sa ovim sudjenjem, jedino mozda Zrinjski moze da im zaprijeti. Zeljo i Velez Europa i to su prva 4.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi