Bašić najavio hrabar Željezničar: Jesu mnogo uložili, ali dali su samo gol više od nas

Plavi najavili vječiti derbi

Bašić najavio hrabar Željezničar: Jesu mnogo uložili, ali dali su samo gol više od nas

Samir Mlaćo, foto: T. Hebib

U nedjelju se igra novi vječiti sarajevski derbi, ovaj put na stadionu Asim Ferhatović Hase. Željezničar je seriju poraza prekinuo u ponedjeljak kada je savladao Široki Brijeg 2:1, a Plavi sada žele dobrom predstavom do bodova i protiv ljutog rivala.

Nermin Bašić je ponudio mandat Upravi na raspolaganje, ali ista je odlučila da se saradnja nastavi, pa je Bašić ostao šef struke kluba sa Grbavice.

Danas se Bašić u Plavom salonu obratio medijima, kao i prvotimac Amar Drina.

Prošli press je bio kratak, šta se desilo? Ponudili ste mandat, Uprava nije prihvatila.

"Molim vas da to ostavimo za neki drugi put, bitan je derbi, ne Nermin Bašić. Želimo da pričamo o spektaklu, a sve će obrazložiti kasnije.

Kako je utjecalo na ekipu to, vidjet ćemo poslije derbija", rekao je Bašić.

Oglasi

Očekivanja od derbija?

"Protiv Širokog Brijega smo imali uvertiru, svi su prodisali, vratio se osmijeh u ekipu. Mi nismo gubili glavu ni na utakmicama kada smo gubili, igrači su osjetili podršku i vidjeli su igrači da su to momenti koji se dešavaju. Pobjeda u zadnjim minutama protiv Širokog je možda i najbolji momentat, daje ti samopouzdanje.

Nadam se da će utakmica biti kvalitetna, jedva čekam i vjerujem da ćemo se nadigravati te pobijediti".

Da li imate prednosti u odnosu na FK Sarajevo?

"Imamo igrače sa plavim srcem, naša djeca... Oni znaju šta je derbi, znaju šta znači navijačima derbi. Kao trener to moram iskontrolirati, te emocije. Bitno je uložiti emocije, bitno je da 'frca', ali strategiju ne smiješ da pometeš sa tim emocijama. Tako je bilo i prošli derbi. Rekao sam da trebamo biti nabrijani i pravi, ali da znamo u svakom momentu šta radimo".

Oglasi

Sarajevo slovi kao favorit, rijetko ko daje šansu Vama? Da li vam je to psihološka prednost?

"Znamo svi koliko je Sarajevo uložilo zadnje dvije godine. Moram biti objektivan, oni prave dobre stvari i mislim da su klub poredali dobro. Doveli smo mog kolegu iz Slovenije, kvalitetan je čovjek i trener, imali smo dosta susreta. Drago mi je da je takav trener došao u BiH.

Ako gledamo ulaganje, novac, transfer, možemo opet reći da su dali jedan gol više od nas. Na kraju ćemo vidjeti gdje će ko završiti. Favoriti jesu, igraju na Koševu, ali i mi imamo svoju računicu. Želimo se priključiti gornjem dijelu tabele, imamo vjeru i znamo da možemo".

U posljednje dvije utakmice činilo se da nedostaje hrabrosti u igri kod igrača?

"Ako prije toga izgubite četiri utakmice u 14 dana, teško je očekivati da igrači budu lagani. Pogotovo mlađi igrači, vidjelo se to, ali to je normalno. Mi smo protiv Slobode imali dovoljan broj prilika, ali nismo to krunisali. Za mene je normalno da se griješi, to je ljudski, te nikada nisam imao 'fajt' sa nekim igračem. Uvijek sam preuzimao odogovornost, tražio rješenja, te uzroke. Na kraju su to prepoznali i navijači, dobili smo aplauz. Rekao sam ovi navijači svima mogu držati predavanje kako se voli klub. Veliko im hvala".

Oglasi

Da li Boljević može igrati?

"On radi invidivualno. Poslije reprezentativne pauze će biti gotove radne dozvole. Koliko njima nedostaje utakmice, to ne mogu odgovoriti. Vidim na treningu da će on i Selimović donijeti nam stabilnost, glad za pobjedama i imaju karakter".

Mladi Drina je govorio o nedostatku hrabrosti u ekipi.

Opis nije dostupan.

"Imali smo loš niz, ali nadamo se da će poslije Širokog sve biti bolje i bolje".

Oglasi

Bašić je govorio o promjeni formacije protiv Širokog Brijega, pa i protiv Dinamo Minska. Da li je to ključ da se pokrene ekipa?

"Što se tiče 3-5-2 sistema, mislim da bi sa tim sistemom ubili pola igrača. Ova formacija donijela je protiv Posušja tri gola, protiv Dinamo Minska... Volim rizik, volim nešto probati, nego da kažem šta će biti poslije utakmice ako izgubimo. Nije to ipak formacija koju možemo iznijeti, ali nije ni bitno. Formacije nisu toliko bitne, koliko to ljudi zamišljaju kao ključnu stvar", dodao je Bašić.

U gostima imate problema, kako to promijeniti?

"Slažem se, to nije tajna. Vidi se. Pokušavali smo to riješiti, ali derbi neće biti baš to. Tražit ćemo rješenje za gostujuće utakmice".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Gigović će suditi derbi, već se mnogo piše o tome.

"Neću to komentarisati. On kada želi on je top sudija. Neka glavni akteri budu igrači, te navijači oba tima".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

daske06
ABd 3:0 za Sarajevo
5 3
Frane
Samo srcem moj Bašiću i gazite komunistički-muslimanski projekt. Podrška od bijelog plemića,
3 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi