Odlične vijesti za FK Željezničar na kraju godine: Skinut im je veliki teret

Sada se lakše diše na Grbavici

Odlične vijesti za FK Željezničar na kraju godine: Skinut im je veliki teret

Haris Zilić

Dobre vijesti stižu za FK Željezničar pred sami kraj 2022. godine. Klubu sa Grbavice produžen je rok za otplatu duga Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i to do juna 2023. godine.

Ovu informaciju prenosi Klix.ba, a to je bila i glavna tema u FK Željezničar posljednjih mjeseci.

Uprava kluba je početkom decembra održala press konferenciju, a glavna tema bila je upravo teška finansijska situacija koja već odavno vlada u FK Željezničar.

Ipak, sada se malo lakšediše.

Prema zaključuju koji je donesen danas na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, prihvaćena je informacija u vezi sa zahtjevima sportskih kolektiva i drugih subjekata za produženje Zaključka iz marta 2022. godine.

Uz to, Vlada FBiH je zadužila Poreznu upravu FBiH da za sportske kolektive i poslovne subjekte odobri neplaćanje sporazumih rata i odloženog poreskog duga i tekućih obaveza u periodu do 30. juna 2023. godine.

Oglasi

Također, zadužili su ih da sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni ugovora o reprogramu, također odgodi plaćanje do juna 2023. godine, kao i da se osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava koja su ranije garantovana u reprogramu.

"Što se tiče poreznog duga, to smo odvojili kao posebnu temu. To nam je najveći teret. Što se tiče toga, taj dug je nastao u ranijem periodu, od 2009 do 2015. Godine. Isplaćivao se redovno do nekad 2018. godine. Došla je korona, akumulirao je dug na glavnicu od 2.4 miliona. Klub nije u ovome svemu nevin, ranije strukture nisu poštovale dogovor sa Poreznom upravom. Mi možemo reći da ono što smo mi uradili jeste da smo prema državi platili oko 900.000 KM.

Mi to redovno plaćamo. Naša praksa je slijedeća da mi prvi izmirimo dug prema državi, pa pustimo neto platu. Prije se radilo obratno, ali mi tako nećemo. Mi možemo odgovorno tvrditi da mi sve plaćamo pošteno prema državi. Neka se istraži kako to funkcioniše u drugim klubovima. Nismo jedini koji dugujemo, a želimo nastaviti našu praksu i uskoro ćemo krenuti sa aktivnostima kako plaćanja redovnih obaveza, tako i vraćanja starog duga.

Ne možemo to odjednom, 2.4 miliona je to. Hvala svim povjeriocima kojima dugujemo novac i koji su pravi prijatelji kluba. Neću o imenima, ima ih dosta“, rekao je predsjednik Kovačević na press konferenciij početkm mjeseca i dodao:

“Očekujem razumijevanje Porezne uprave i države. Mi smo za godinu uplatili 900.000 doprinosa. Zašto bismo bili u situaciji da ne očekujemo pozitivan odgovor od države. Mi smo jak porezni obveznik, plaćamo sve. Zašto bi porezna uprava gledala da izgubi takvog obveznika. Nije klub u svemu nevin, rekao sam i ja to. Nije poštovan sporazum, bila je i pandemija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mi smo igračima uplatili desetu isplatu, a određeni ljudi nisu dobili plate, jer skupljamo sredstva. Pokazali smo da smo ozbiljni ljudi, ali to ne možemo u jednoj godini. To ne ide. Svjesni smo da će tako biti i u narednih deset godina. Neka se pomogne klubovima, nije samo Željezničar u pitanju. Svi tražimo da se smanji taj teret, siva ekonomija“.

Na kraju godine je ipak stiglo pomenuto razumjevanje od strane Porezne uprave koje je spominjao gospodin Kovačević.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Uranija
I onda opet kmečanje za pola godine
5 3
user1582467886
"SIROTINJO,I BOGU SI TEŠKA".
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi