Željezničaru u BiH nema ravnog, ali gdje je Grbavica u odnosu na region? Najbolji gledaju u leđa

Istraživanje portala SportSport.ba

Željezničaru u BiH nema ravnog, ali gdje je Grbavica u odnosu na region? Najbolji gledaju u leđa

A. Čaušević

FK Željezničar je ubjedljivo najgledaniji bh. klub u Bosni i Hercegovini. Mnogobrojne pristalice Plavih sa Grbavice su sinonim za lojalnost i ljubav prema klubu je ono po čemu najtrofejnijem bh. klubu mogu pozavidjeti trenutno mnogo uspješniji klubovi kako u našoj zemlji tako i regionu. 

Istraživanje portala SportSport.ba obavljeno na osnovu zvaničnih klupskih podataka i izvještaja nacionalih saveza pokazala su da je Željezničar među tri najgledanija kluba u regionu, barem kada su domaće utakmice u pitanju. 

Odziv publike na stadionu Grbavica je uvijek na nivou zbog toga nije izneađenje zašto praktično svi igrači iz Premijer lige obično kažu da su im najdraže utakmice upravo u popularnoj Dolini ćupova. 

U dosadašnjih devet utakmica prosječna posjeta na domaćim utakmicama popularnih Plavih iznosi 7380 gledatelja, odnosno izabranike Edisa Mulalića je do sada u njihovom domu pratilo 66.428 gledatelja.

Najviše pažnje na sarajevskom hramu fudbala privukla je najveća utakmica bh. fudbala. Duel Željezničara i Sarajeva okončan rezultatom 2:2 je pratilo 11.500 navijača dva naša najpopularnija kluba.

Ukoliko pogledamo u region jedan kluba za Željezničar je nedostižan po pitanju pobjede, dok onaj najbolji gleda u leđa popularnim Plavim što možda dovoljno govori o lojalnosti navijača sarajevskih Plavih. 

Oglasi

Ubjedljivo najgledaniji klub na domaćim mečevima u regionu je Hajduk. Splitske Bijele je na Poljudu u osam ligaških mečeva ove sezone do sada gledalo 129.054 gledatelja, odnosno 16.132 u prosjeku po meču.

Na drugom mjestu, barem prema podacima uzetih sa zvanične stranice kluba, je Crvena zvezda koju je na devet susreta na stadionu Rajko Mitić u prosjeku pratilo 8220 gledatelja.

Zagrebački Dinamo, zasigurno najorganizovaniji klub sa najkvalitetnijim igračkim kadrom u regionu ima prosječnu posjetu od 5643 gledatelja na do sada odigranih osam susreta na stadionu Maksimir.

Klub Broj utakmica Prosječna posjeta
Hajduk 8 16132
Crvena zvezda 9 8220
Željezničar 9 7380
Dinamo 8 5643

Među gledanijim klubovima je svakako Partizan, ali podatke o prosječnoj posjeti u Humskoj nije bilo moguće pronaći pošto Partizan u izvještajima utakmica na svojoj zvaničnoj web stranici ne objavljuje podatke o posjeti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, kada je u pitanju Crna Gora tamošnji lider prvenstva podgorička Budućnost ima prosječnu domaću posjetu od 1119 gledatelja poslije osam odigraniha domaćih mečeva. 

Sa osvojenih sedam titula prvaka, šest državnih Kupova te tri državna Superkupa Željezničar je najtrofejniji bh. klub. Posljednja titula prvaka osvojena je još 2013. godine, pa se postavlja pitanje kakva bi tek vladala pomama za ulaznicama na Grbavici kada bi Plavi imali dovoljno kvalitetan tim da se bore za šampionski pehar. 

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Stvarno bi ovaj PORTAL trebao staviti grb željkana umjesto dosadašnjeg znaka prepoznavanja portala. Izgubili ste i ono malo realnosti kad je domaci fudbal u pitanju. Toliko favoriziranja strumfovskog kluba da to više prelazi u otvoreno navijanje. Nešto slicno što NSBiH i sudacka organizacija radi kad je banjalucki Borac u pitanju. Dragi novinari i urednici ima te li imalo obraza, kad pišete tekstove morate zaboraviti klub za koji navijate, jer u suprotnom izgledate jadno i smješno.
15 13
pjanke.sa
Mozda i da jos kazete da je ove jeseni onemogucena ravnopravnost jer je Sarajevo igralo gostujuce utakmice osim prva tri kola. Mozete uporediti prva 3 kola.
9 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi