Šta je Željezničaru potrebno za Evropu i šta Plavi mogu ponuditi u prelaznom roku?

Mulalić proziva u ponedjeljak, čekaju se prva pojačanja

Šta je Željezničaru potrebno za Evropu i šta Plavi mogu ponuditi u prelaznom roku?

S. Mlaćo
Vjerovatno nikad 'mirniji' prelazni rok očekuje se u januaru na Grbavici. Edis Mulalić će svoje izabranike prozvati u ponedjeljak u podne, te će tako zvanično započeti pripreme za drugi dio sezone Premijer lige.

FK Željezničar muče veliki finansijski problemi, navijači su ponovo 'zasukali' rukave (ovaj put 'uzeli' telefone) te napravili novu akciju kako bi pomogli voljenom klubu. Po ko zna koji put tako su potvrdili svoju veliku ljubav, a nadaju se da će njihovi ljubimci u drugom dijelu sezonu pružati kvalitetne partije i obradovati ih.

Plavi su polusezonu završili na četvrtom mjestu, uz malo sreće mogli su i do bolje pozicije, no u igri su za Evropu. U osmini finala Kupa BiH igrat će protiv Leotara, što će biti prvi zvanični meč u 2023. godini, te imaju šansu i kroz ovo takmičenje doći do Evrope.

Evropa je svakako cilj, Plavi bi tako dobili veliku finansijsku injekciju, a navijači sigurno ispunili stadion u par mečeva, zavisno koliko bi evropska avantura trajala. Privuklo bi to naravno i nove sponzore...

Kada je igrački kadar u pitanju, poznato je da je klub napustio Sedad Subašić koji je postao slobodan saigrač. Od Subašića se mnogo više očekivalo, no i kada je dobijao šansu u prvom dijelu sezone nije donio prevagu sa klupe. Pojedini su mišljenja da se trebao naći na mjestu 'desetke', a ne na krilu, no sada će ovaj 21-godišnjak svoju sreću potražiti u nekoj novoj sredini.

Neće biti ni Hamze Gasala koji je nedavno operisan i sigurno će propustiti drugi dio sezone. Svakako da je to dodatni problem za Mulalića s obzirom da se radi o dvojcu koji je bio zaštićeno godište, odnosno do 21. godine, te sada ima i opciju manje u kreiranju početne postave sa mladim nogometašima i poštivanju pravila NS BiH.

Oglasi

Spominje se i mogući odlazak lijevog beka Stjepana Vege, dok ponuda ima sjajni vezista Armin Hodžić koji je dobio brojne pohvale u proteklom periodu. Nekoliko klubova iz inostranstva želi već ove zime dovesti Hodžića, no na Grbavici neće pristati na 'siću'. Svjesni su da Hodžićeva cijena može samo rasti, te je realna opcija i da ostane, a onda na ljeto napravi transfer.

Upita ima i za dvojicu krilnih nogometaša, Clerismaria Santosa i Josepha Amoaha, koji su još uvijek na odmoru u svojim zemljama, no oni će gotovo sigurno i drugom dijelu sezone nositi dres kluba sa Grbavice. Neće biti iznenađenje ukoliko Grbavicu napusti vezista Nedim Mekić, koji se u posljednje vrijeme nije naigrao kod Mulalića, no kada je 'pravi' popularni Meka sigurno je Željin ponajbolji igrač. Sada mu je možda i najbolji trenutak da napravi inostrani transfer, a da li će se to desiti znat će se ubrzo.

Sportski direktor Željezničara Samir Bekrić jasno je na jednoj od ranijih press konferencija kazao da cijena navedenim nogometašima (Hodžić, Santos, Amoah) može samo rasti te da bi uz eventualni plasman u Evropu i igranje par evropskih utakmica dvojcu iz Gane i Brazila donijelo i više upita te naravno mogućnost za mnogo bolje transfere.

Oči navijača Željezničara uprte su svakako u Bekrića koji je pokazao u transferima Hodžića, Amoaha, Santosa... da zna 'pogoditi', te završiti poslove koje sigurno mnogi drugi ne bi mogli, jer javna je tajna da Željezničar već odavno nije klub koji može izdvojiti veliki novac za plate, te sve ostale stvari koje su u transferima neminovne.  Igranje za veliki klub, najposjećeniji stadion u ligi, korektno ispunjavanje dogovorenog, uvijek visoke ambicije, neki su od aduta kluba iz Doline Ćupova. Možda ne baš i popularni, ali istini se mora gledati u oči.

Oglasi

Ipak, i pored toga Plavi 'dobijaju' bitke sa 'bogatijim' rivalima iz Premijer lige koji mogu pružiti mnogo bolje finansijske uslove, te biti konkretniji u svakom smislu, pa je Bekrić na potezu da opet napravi 'malo čudo'. Da već radi, 'pravi', nije tajna.

Nije tajna ni to da na Grbavici tragaju za pojačanjima u napadu. Dženan Haračić i Dženis Beganović su sigurno na svakom meču dali svoj maksimum, no za borbu za Evropu potrebno je mnogo više. Napadač koji će prilike koje stvaraju Santos, Amoah, Štilić i društvo, mnogo lakše pospremati u mrežu. Da je takav bio na pojedinim mečevima, Željezničar bi danas bio na drugom mjestu ili trećem mjestu.

'Škripilo' je i na lijevom beku, Luka Malić i Stjepan Vego su dosta puta do razočarenja dovodili navijače Željezničara, a svakako je potrebna u konkurencija za Amoaha i Santosa koji su na nekoliko mečeva ostajali na terenu svih 90 minuta, iako je bilo vidljivo da su nakon 60-tak minuta trebali biti zamijenjeni ili npr. početi sa klupe te tako 'slomiti' protivnika u posljednjim fazama meča. Mulalić definitivno nije imao opcija, što je i sam priznao u više navrata, te mu se u tome zaista nema šta zamjeriti.

Priliku će od ove zime čekati i neki mladi nogometaši koje je Mulalić 'gurnuo' protiv Konyaspora, a Plavi bi prema trenutnom planu pripreme trebali obaviti u Konjicu i Međugorju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar meč Kupa BiH protiv Leotara igra 18. februara na Grbavici, a zatim u prvom kolu nastavka sezone gostuje kod FK Igman Konjic. Navodno bi tim iz Konjica svoje domaće utakmice mogao igrati na stadionu Rođeni u Mostaru, no za sada nema potvrde. U prvom dijelu Igman je igrao u Doboju kod Kaknja.

 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bit će željo opet u stečaju....
5 7
SonPen1946
Kantonalnaaaa...
5 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi