FK Željezničar: Silovit napad i loša odbrana dovoljni za drugo mjesto

Puno oscilacija u igri Željezničara

FK Željezničar: Silovit napad i loša odbrana dovoljni za drugo mjesto

A. Čaušević

Porazom od Veleža igrači Željezničara su poprilično pokvarili utisak na sve dobro što su uradili ove polusezone te je armija navijača najtrofejnijeg bh. kluba na zimsku pauzu otišli tužnog izraza lica. 

Željezničar je ove jeseni, može se reći igrao dosta promjenljivo. Nakon dobre partije ili više njih obično bi uslijedio hladan tuš i prizemljenje. Forma Plavih bi se mogla opisati riječima toplo-hladno, pa čak i u prvih jedanaest utakmica kada su bili bez poraza.

Dok se ova sezona Premijer lige igrala u ljetnim vremenskim uslovima ekipa s Grbavice je dugo vremena bila jedina neporažena u prvenstvu, u tom periodu pobijeđeno je Sarajevo (5:2), pao je Čelik na Bilinom polju (0:2), Zrinjski (1:0) na Grbavici... Međutim padom temperatura uslijedile su i oscilacije u igri.

Na posljednjih osam susreta Željezničar je upisao četiri pobjede i četiri poraza što najbolje oslikava da je ekipi Amara Osima itekako fali kontinuiteta u dobrim igrama. Nešto na čemu će trofejni stručnjak morati raditi tokom pripremnog perioda.

Posebice su zabrinjavajuća dva uzastopna poraza u Dolini ćupova. Bodove su odnijeli Široki Brijeg (1:2) i Velež (0:2) i to nakon što su Plavi prethodno u gostima pobijedili Slobodu (0:4) odnosno Sarajevo (1:3).

Ranjiva odbrana

Već duže vremena Željezničar ima isti problem, a to je primanje gola u ranoj fazi utakmice i to iz prve prilike ili poluprilike koju napravi protivnik. Ekipa koja pretenduje na titulu sebi jednostavno to ne smije dozvoliti, a usudili bismo se reći i da ukoliko ostanu sa trenutnim kadrom u odbrani, titula će Plavima ostati nedosanjani san.

U većini utakmica izabranici Amara Osima su bili primorani da ganjaju rezultatski zaostatak. Uglavnom su se uspjevali vratiti, ali ne i protiv Veleža i Širokog kada im je i bod bio dovoljan za jesenju titulu. Trošili su se u tim momentima Plavi, svaki povratak nakon rezultatskog zaostatka iziskuju ogromnu potrošnju energije pa je bilo pitanje vremena kada će "pući", odnosno kada neće uspjeti da se vrate.

Za razliku od odbrane, Željezničar je napadački bio na visokom nivou. Sa 39 postignutih pogodaka daleko je ekipa s Grbavice najefikasnija u ligi i ukoliko Ermin Zec ne bude imao problema sa povredama, u drugom dijelu sezone Osima glava ne bi trebala boliti po pitanju ofanzivnih opcija.

I trofejni stručnjak je svjestan gdje najviše škripi u njegovom timu, 21 primljen gol na 19 utakmica definitivno djeluje zabrinjavajuće i jasna je smjernica za zimski prijelazni rok.

"Naš broj primljenih golova uopšte nije dostojan ekipi koja se bori za sami vrh. Imamo realno problem u defanzivi. Nebitno ko brani, a ko igra. Defanziva je nešto što ti omogućava da ti napadaš, bez da te neko rani. Nismo imali sreću večeras da se vratimo u utakmicu, kao što smo imali ranije. Naši su igrači možda mislili da će gol doći sam od sebe kada im se približimo", kazao je Osim nakon poraza od Veleža.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, u odnosu na isti period prošle sezone Željezničar u ovoj ima sedam bodova više i samo je bod iza vodećeg Sarajeva za razliku od 15 u isto vrijeme prošle sezone pa je s te strane vidljiv napredak.

Trenutnih 35 bodova je dovoljno za drugo mjesto, vodeće Sarajevo ima bod više. Plavi su i u četvrtfinalu Kupa BiH što je također iskorak u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu, no ukoliko žele do nekog od trofeja morat će se pojačati, prije svega u odbrambenom redu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

genter
I jake sudije.
6 7
user1571956549
Pusis ga sudijama brnjo....
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi