Teški dani za poznati klub iz regije: Bili su prvaci, igrali Evropu, a danas su na drugoligaškom dnu

Poznati su i bh. klubovima

Teški dani za poznati klub iz regije: Bili su prvaci, igrali Evropu, a danas su na drugoligaškom dnu

Haris Zilić
Teme:

U regionalnom fudbalu nažalost sve češće vidimo situacije gdje poznati ili trofejni klubovi dožive ogromne padove pa i njihov povratak na stare staze bude težak i trnovit.

Takva jedna situacija stiže nam iz susjedne Crne Gore. Ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini dobro se sjećaju FK Zeta.

Crnogorska ekipa je tri puta igrala protiv bh. klubova u evropskim takmičenjima, a to su bili mečevi protiv Širokog Brijega, Sarajeva i Željezničara.

Posebno je upečatljiva bila sezona 2012/2013 kada je Zeta u trećem pretkolu Evropa lige eliminisala Sarajevo pomalo iznenađujuće i zakazala play off duel protiv PSV-a gdje su poraženi sa ukupnih 14:0 u dvije utakmice.

U sezoni 2017/2018 Željezničar ih je eliminisao u prvom pretkolu Evrope lige, a 2006. godine Široki Brijeg je bio bolji od Zete u drugom kolu kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA.

Zeta je danas daleko od tih rezultata iako su u sezoni 2020/2021 igrali Evropa lige gdje su u preliminarnoj rundi eliminsali Engordany iz Andore, a zatim su u prvom pretkolu ispali od Progres Niderkorna iz Luksemburga.

Oglasi

Klub iz Golubovaca je prošle sezone po prvi put u historiji ispao iz crnogorskog elitnog društva.

Zeta je 2007. godine bila prvi prvak nezavisne Crne Gore, a danas je ekipa drugoligaš gdje se borbi za opstanak u ovom rangu takmičenja.

Iako su prije dvije sezone igrali u Evropi, Zeta je trenutno na osmoj poziciji sa 21 bodom, tri više od fenjeraša Otranta i pozicije koja vodi u treću ligu Crne Gore.

Nevjerovatan pad za ekipu koja je jedna od najpoznatijih u Crnoj Gori i ekipu koja je osam puta u Evropi predstavljala nezavisnu Crnu Goru, a dva puta su izlazili u Evropu dok je bila zajednička država Srbija i Crna Gora.

Zeta je od 2006. do 2022. godine bila redovna u Prvoj crnogorskoj ligi, ali prošlosezonsko ispadanje u niži rang kao da je dobro poremetilo ekipu.

Zeta se sada bori da osigura drugoligaški status, a pitanje je kada će se ponovo vratiti u vrh crnogorskog fudbala gdje su pored pomenute titule 2007. godine bili i viceprvaci 2008. i 2017. godine.

Interesantno Zeta nijednom nije osvojila Kup nezavisne Crne Gore iako je uz Budućnost i Sutjesku među najpoznatijim klubovima u susjednoj Crnoj Gori.

Top Komentari

user1675926959
Joj kad se sjetim te 2012 kad su izbacili pitare i špednje hahahaha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi