Ne tako davno Sarajevu su srušili evropski san, a sada su ispali u drugu ligu

Ispali iz lige

Ne tako davno Sarajevu su srušili evropski san, a sada su ispali u drugu ligu

E. Ganibegović

Svjedoci smo da neki fudbalski klubovi bljesnu jedno vrijeme, naprave zapažen rezultat u svojoj zemlji i Evropi, a onda naprosto nestanu. 

Nakon što je nekadašnji ruski prvak Rubin Kazan, koji je u Evropi pobijedio čak i Barcelonu, ispao iz Premier lige Rusije, jedna slična priča stiže nam i iz komšiluka.

Naime, Zeta iz Golubovaca od sljedeće sezone igrat će u drugoligaškom društvu u Crnoj Gori.

Iako je u posljednjih pet kola u crnogorskoj ligi ovaj tim osvojio 11 poena, jučerašnja pobjeda od 0:2 nad Iskrom nije im bila dovoljna da se spase i s 34 boda završili su posljednji u ligi i napustili elitno crnogorsko društvo.

Njihova najuspješnija godina u Evropi bila je 2012. kada su, između ostalih, bili kobni i za FK Sarajevo.

Bordo tim je s crnogorskim igrao u 3. pretkolu Evropske lige. U prvom pretkolu Evropske lige Zeta je izbacila armenski Pyunik, u drugom je bila bolja od finske Jyvaskyle, a onda je na red došao i dvomeč sa Sarajevom.

Oglasi

Prvi meč se igrao na Koševu drugog augusta 2012. pred nešto više od 12.000 gledaoca, a naš predstavnik je slavio pobjedu od 2:1. 

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Sarajeva. Izabranici Dragana Jovića očitali su Crnogorcima lekciju, imali daleko veći posjed lopte, više prilika, vodili su s 2:0, no Zeta je uspjela postići pogodak u finišu poluvremena, pogodak koji im je kasnije mnogo značio. 

Koševo se "zapalilo" u 17. minuti. Jedan Zetin igrač pokušao je izbaciti loptu iz svog šesnaesterca, Sesar je blokirao, lopta se odbila do Suljića, ovaj si je najprije napravio prostor, a onda sjajnim udarcem desnom nogom loptu poslao u suprotni ugao nemoćnog golmana Zete Brnovića.

Novi gol Sarajeva u 43. minuti. Husejinović odlično šutira, Brnović uspijeva kratko odbiti, nije se ni pridigao, a Belošević, koji je dobro sve pratio, loptu šalje u mrežu za velikih 2:0.

I kada su svi očekivali da će s tih ugodnih 2:0 Sarajevo otići na zasluženi odmor, Crnogorci su smanjili. Prelijep pogodak postigao je Božović. Izveo je slobodni udarac iskosa s desne strane, lopta prošla živi zid i otišla u donji desni ugao nemoćnog Bandovića.

Kako je tada važilo pravilo gola u gostima, Zeti je u revanšu odgovarala pobjeda od 1:0 da prođu u play-off i tako je, nažalost, i bilo. 

U revanšu igranom za sedam dana u Trešnjici već u devetoj minuti Crnogorci preko Burzanovića dolaze do vodstva koje su sačuvali sve do samog kraja i prošli dalje.

Na kraju su u play-offu deklasirani od PSV-a s 0:5 i 9:0 i tako je njihova evropska avantura te sezone završena.

Zeta se sa Sarajlijama susrela i pet godina kasnije, ali ovaj put sa Željezničarom, u prvom pretkolu Evropske lige. Plavi su na Grbavici slavili s 1:0 pogotkom Ivana Lendrića s početka drugog poluvremena.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Revanš je donio četiri gola, po dva u mreži obje ekipe i to je značilo prolazak Željezničara dalje. Kukuličić je doveo Zetu u vodstvo u 29. minuti i dao im nadu, no samo tri minute kasnije Zakarić zabija za 1:1. Potpuni preokret donosi Lendrić u 61. minuti, a gol za 2:2 postigao je Krstović u 76.

Za Zetu sada slijedi težak period, period reorganizacije i bit će zanimljivo vidjeti da li će se ovaj klub moći ekspresno vratiti u prvoligaško društvo u Crnoj Gori. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti