Da nije obolio od raka, okončao bi karijeru u 28. godini, a večeras lovi trofej Lige prvaka

Defanzivac Intera se "spasio"

Da nije obolio od raka, okončao bi karijeru u 28. godini, a večeras lovi trofej Lige prvaka

Edmir Škorić

Inter i Manchester City večeras u Istanbulu igraju veliko finale Lige prvaka. Nerazzurri traže četvrtu titulu prvaka Evrope i prvu od 2010. godine, dok Građani žele po prvi put da osjete slast osvajanja najtrofejnijeg evropskog takmičenja.

Kladionice trenutno Manchester City vide kao favorita, s tim da je Inter ipak tim koji zaslužuje svako poštovanje i bilo bi ga suludo tek tako lako otpisati.

U 90, pa možda i 120+ minuta sve je moguće, svjesni su toga i navijači Intera, ali najprije se treba zaustaviti norveška gol mašina Erling Haaland. Defanzivci Intera će očito biti na mukama, a dosta toga na leđima nosit će iskusni Francesco Acerbi.

“Nije me briga kako ćemo igrati, samo želim podići trofej. Kako god da pobijedimo, samo da budemo na kraju mi ti koji ćemo slaviti", rekao je Francesco Acerbi uoči finala u Istanbulu.

Ovaj iskusni defanzivac prije 10 godina nije mogao zamisliti da će doći jedan ovakav trenutan u njegovom životu. Tada mu se život potpuno srušio.

Acerbi je prvi put saznao za rak testisa u julu 2013. tokom jednog ljekarskog pregleda kada se preselio u Sassuolo. Tumor je tada uklonjen, ali pet mjeseci kasnije dijagnosticiran je recidiv. Dogodilo se to slučajno na antidopinškoj kontroli. Ispostavilo se da pozitivan rezultat testa nije posljedica ilegalne supstance, već prisutnosti hormona korionskog gonadotropina (hCG) kojeg proizvode kancerogeni tumori. Acerbi je isprva suspendovan od strane ligaških vlasti, a zatim je bio podvrgnut tri mjeseca kemoterapije. Vodio je neravnopravnu bitku s rakom, ali ju je na kraju dobio.

Oglasi

Ispostavilo se da ga je iz teške životne situacije izvukao rak testisa. Acerbi je 2012. teško podnio smrt svog oca Roberta (umro je od srčanih problema) i borio se s depresijom zbog koje se odao alkohol i počeo silovito da ide prema dnu.

Pobjeda protiv raka mu je da zauvijek pomogla da prestane piti i da se usredotoči se na nogomet.

"Da nije bilo raka, otišao bih u penziju s 28 godina. Moguće je da bih igrao negdje u Seriji B, ali rak je započeo moj pravi život", rekao je Acerbi u intervjuu za La Gazzetta dello Sport.

To je promijenilo i njegovu percepciju svijeta, a Bog je postao važan dio njegova života. Na društvenim mrežama poslao je sliku s likom Ivana Pavla II i citatom: "Uzmi život u svoje ruke i učini ga remek-djelom".

Oglasi

Kad je s reprezentacijom Italije posjetio dječju bolnicu u Rimu, nije se vratio u autobus, samo je strpljivo razgovarao sa svakim djetetom. Bio je spreman pridružiti se kolegama kasnije, stigavši taksijem.

Kako bi što više upoznao ljude s istraživanjem, 2015. objavio je knjigu pod nazivom “Sve je u redu”, što je trebalo potaknuti, ne samo muškarce, nego sve da se redovno pregledavaju. "Uzmite dječaka, odvedite ga na teren i natjerajte ga da trči za loptom. Zatim istog dječaka odvedite u bolnicu i neka legne na krevet, spreman za operaciju". Ovo je dirljiva i iskrena poruka Francesca onima koji se svakodnevno bore s bolešću koja se može pobijediti ako imate vjere i volje za pobjedu.

Ali vratimo se nogometu, bilo je vrijeme kada je Acerbi igrao 149 uzastopnih utakmica u svim takmičenjima, počevši od oktobra 2015. do januara 2019. Niz je prekinut crvenim kartonom koji je dobio na utakmici Napoli-Lazio. Za to vrijeme nije zadobio niti jednu povredu koja bi ga spriječila da igra. To nije samo zbog toga što je pobijedio svoje demone, već i zbog bolje prehrane, što je Acerbi isticao u intervjuima. Tako je rekord legende milanskog Intera Javiera Zanettija, 162 odigrane utakmice u nizu, i dalje neobaren.

Acerbi je još 2017. godine bio blizu Intera, ali Luciano Spalletti je tada blokirao transfer. Pet godina kasnije stigao je na Meazzu, ali nije bio prvi izbor Intera. Bio je tek plan B nakon što je Gleison Bremer odabrao Juventus iako ga je Inter nastojao dovesti iz Torina. Inače, Inter se borio za Trevoha Chalobaha iz Chelseaja, dok se posljednjih dana ljetnog prozora s Lazijem dogovorio oko posudbe Acerbija. Predsjednik Zhang nije bio uvjeren u ideju, ali je odlučio vjerovati svojim kolegama i završiti posao.

Oglasi

Prelazak u Inter bio mu je prilika za oporavak nakon slabije sezone u Laziju, gdje je igrao u formaciji s četiri defanzivca. U Interu je brzo upao u prvu postavu, iskoristivši činjenicu da se svaki od sadašnjeg trojca - Alessandro Bastoni, Stefan De Vrij i Milan Skriniar - borio s većom ili manjom krizom forme.

Osim 3:1 s Lazijem u proljetnom kolu, gdje je pridonio pogotku Felipea Andersona, teško je nabrojati Acerbijeve greške u Interu. U novi klub ušao je bez ikakvih kompleksa i počeo igrati na razini po kojoj ga pamte navijači italijanske lige u bojama Lazija, ali i reprezentacije. Ima i mnogo naznaka da će ga na kraju kupiti Inter, ali klub ne želi platiti četiri miliona eura koje traže Rimljani. S obzirom da i Acerbi i Simone Inzaghi žele nastaviti ovo partnerstvo, čini se da je postizanje dogovora formalnost.

Acerbi je 2018. otišao u Lazio kao nasljednik Stefana De Vrija. Tamo je vrlo brzo postao važna figura u ekipu koju je vodio upravo Simone Inzaghi te se mjesecima zadržao na vrhu lige. Bio je i junak nesvakidašnje situacije nakon završetka utakmice protiv Milana (0:1) u aprilu 2019. godine. Tada je prije ovog okršaja rekao da Lazio ide na pobjedu na San Siru i da je njegova momčad jača od protivnika. Nakon utakmice Acerbi je zamijenio dres s Tiemoueom Bakayokom, a Francuz je krenuo prema navijačima držeći svoj dres u ruci. Na kraju se Bakayoko ispričao, a trener Gennaro Gattuso osudio ponašanje svojih igrača.

Acerbijeva situacija u Laziju se pogoršala kada je Maurizio Sarri preuzeo ekipu 2021. Osjetan je pad forme, a osim toga igrač se nije dobro prilagodio novom sustavu. Osim toga, Acerbi je došao u sukob s navijačima kada ih je, kao osvetu za kritike nakon utakmice protiv Sassuola počeo ušutkavati nakon što je zabio Genoi. Unatoč izvinjenju, navijači Lazija prozvali su ga čovjekom bez časti i poručili mu da ode. Redovno su ga izviždali i na Olimpicu. Na jednom od treninga Sarri je morao smirivati navijače koji su izazivali igrača.

Acerbijev odlazak iz Lazija postao je jasan prošlog ljeta kada su se klubu pridružila tri nova defanzivca - Alessio Romagnoli (Milan), Nicolo Casale (Hellas Verona) i Mario Gila (Real Madrid Castilla). Nakon takvih poteza Lazio je znao da Acerbi mora potražiti novi angažman. Nakon nekoliko mjeseci vjerovatno se ne žali kako je ova priča konačno završila.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sada se može izjednačiti s Marcom Materazzijem. Do sada je ova dva imena povezivala činjenica da su za veliki turnir pozvani nakon reakcije selektora zbog povrede igrača – 2006. Materazzi je preuzeo mjesto povrijeđenog Alessandra Neste, a 2021. je Acerbi zamijenio Giorgia Chiellinija. Nakon finala Lige prvaka u Istanbulu mogu imati i zajedničku Ligu prvaka. Razlika je u tome što je tada Materazzi bio zamjena i na kraju ušao umjesto Diega Milita, a sada će Acerbi biti jedan od glavnih likova Intera.

No, kako god se završi duel u Istanbulu, Acerbi je pobjednik. Neke pobjede izvan terena su ipak mnogo važnije.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

korona
Ispade rak mu produzio karijeru ? kako ja procita naslov
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi