Francuska pokrenula službenu žalbu, peticija se potpisuje, žele da se ponovi finale

Zbog svega što se dešavalo

Francuska pokrenula službenu žalbu, peticija se potpisuje, žele da se ponovi finale

E. Škorić

Predsjednik francuskog nogometnog saveza Noël Le Graet nije zadovoljan načinom na koji su se Argentinci rugali Francuzima tokom proslave Svjetskog prvenstva. Posebno se to odnosi na golmana Emiliana Martineza koji je u više navrata čak i "sahranjivao" protivnike.

Argentina je nakon velike drame i penala prošle nedjelje pobijedila Francusku i osvojila svoj treći naslov svjetskog prvaka, ali se danima nakon toga govori o tome, a naročito o reakcijama i proslavama argentinskih zvijezda.

Tokom trijumfalne povorke kroz argentinski glavni grad Buenos Aires početkom sedmice 30-godišnji golman Emiliano Martinez je u rukama držao lutku zalijepljenog tužnog lica francuskog napadača Kyliana Mbappea. Neki su fanovi bacili Martinezu lutku, a ovaj se nije ustručavao da je nosi u rukama i ponovo omalovažava mladu zvijezdu PSG-.a

Martinez je i u svlačionici nakon finala tokom pobjedničkog conga plesa zatražio trenutak šutnje za Mbappea, a onda viknuo: "Mbappe je mrtav!".

Predsjednik francuskog saveza napisao je pismo svom argentinskom kolegi u kojem je istaknuo kako misli da su Argentinci otišli "mnogo predaleko".

"U tom sam pismu naznačio da ove ekscese smatram nenormalnim, posebno u kontekstu sportskog natjecanja", rekao je Noël Le Graet u razgovoru za francuski medij Ouest-France.

Oglasi

"Jednostavno je otišlo predaleko, pogotovo zato što se Mbappe ponašao na primjeran način. Stvarno mi je teško razumjeti te scene", dodao je Le Graet.

Martinezova lagana opsjednutost Mbappeom nije došla iz vedra neba. To je zbog ranije izjave napadača. Francuski golgeter je šest mjeseci prije Svjetskog prvesntva kazao da evropske reprezentacije uvijek osvajao Mundijale u posljednje vrijeme.

"Naša prednost je što gotovo uvijek igramo utakmice na najvišoj razini u Evropi, poput Lige nacija. Kad počne Svjetsko prvenstvo, uvijek smo spremni. Gdje ih još nema u Južnoj Americi, na primjer, jer je tamo razina niža. Tamo nogomet nije tako profesionalan kao u Evropi", izjavio je Mbappe.

Upravo zbog toga je golman Aston Ville na sve načine želio da ponizi Mbappea, kojem se obratio i na press konferenciji pred utakmicu finala.

Martinez je na kraju proglašen najboljim golmanom turnira i dobio je Zlatnu rukavicu, ali je napravio bludan čin o kojem se dosta govorilo.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

On je bio jedan od ključnih ljudi na putu do argentinskog zlata, a najviše se proslavio u odbrani penala. Mbappe je sa osam golova bio prvi strijelac turnira, a najboljim igračem izabran je Lionel Messi.

U međuvremenu u Francuskoj se potpisuje peticija kako bi se ponovilo finale Svjetskog prvesntva zbog svega što se dešavalo, ali od toga jasno nema ništa. Argentinsko ludo slavlje niko ne može da prekine i obriše.

Top Komentari

bk123
Martinez je dobar golman čak i vrlo dobar al se kroz turnir pokazao kao 0 od čovjeka...nekulturan , divlji baš bezveze.
6 0
malezija
Bolje da ponove prvenstvo, i nekoliko prvenstava unazad, tu Francusku se guralo ko nikoga, bolje im je da šute.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi