Francuska je prvak svijeta!
Drugi naslov za Trikolore (Foto: EPA)

Vatreni nisu uspjeli

Francuska je prvak svijeta!

M. Šljivak, foto: EPA

Reprezentacija Francuske novi je prvak svijeta! Trikolori su u velikom finalu na stadionu Luzhniki u Moskvi razbili selekciju Hrvatske rezultatom 4:2.

Već u prvih 45 minuta bilo je jasno da se nijedna selekcija neće štediti. Hrvati su krenuli otvoreno, bilu su mnogo opasniji, ali se Francuska ipak prva radovala. U 18. minuti je Antoine Griezmann ubacio loptu iz slobodnog udarca, a Mario Mandžukić nespretno reaguje i matira Danijela Subašića za prednost Francuza od 1:0.

Radost Trikolora je trajala samo deset minuta. Napadi i bolja igra Hrvatske isplatila se u 28. minuti kada je sjajnu akciju Vatrenih završio sjajnim golom Ivan Perišić za izjednačenje rezultata na 1:1.

Nakon izjednačenja Hrvatska je bila bolji tim, ali još jedan prekid ih je koštao u prvom dijelu. Perišić nakon kornera igra rukom u kaznenom prostoru, sudija Pitana nakon gledanja snimka pokazuje na bijelu tačku.

Odgovornost je preuzeo Antoine Griezmann. Precizno je pogodio za 2:1 u 38. minuti i Francuska je vodstvom otišla na odmor.

Hrvati su krenuli žestoko ka golu Francuske u nastavku. Imali su na početku nastavka dobar šut preko Rebića, ali je Hugo Lloris sjajno odbranio.

Francuzi su strpljivo čekali šansu i u 59. minuti su je dočekali. Paul Pogba pogađa mrežu Danijela Subašića za prednost od 3:1.

Sve dileme oko novog prvaka svijeta okončane su u 64. minuti. Sjajnim udarcem Kylian Mbappe pogađa za 4:1 i teško je bilo očekivati veliki povratak Hrvata u meč.

Šansu im je dao Lloris. Napravio je veliku grešku, poklonio je gol Mariju Mandžukiću koji pogađa za 4:2 i novu nadu za Vatrene.

Pokušao je Zlatko Dalić sa ofanzivom do kraja meča da napravi nešto. Međutim, Francuzi su bez većih problema branili sve pokušaje Hrvatske i velikog preokreta nije bilo. Ostalo je 4:2 za Francusku koja je tako došla do naslova najbolje selekcije svijeta.


Svjetsko prvenstvo, finale:

Francuska - Hrvatska 4:2 (Mandžukić 18'ag, Griezmann 39'p, Pogba 59', Mbappe 64' / Perišić 28', Mandžukić 69')

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi - Giroud.

Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Rakitić, Brozović, Modrić - Rebić, Perišić, Mandžukić.

Top Komentari

gladijajator
Nezasluženo
13 15
CRO_SARAJEVO
Istorijski rezultat ! Odlična reklama za Hrvatsku, realno trebalo je i srece u finalu, autogol Mandže pa penal, uradili smo sto sigutno ni jedna reprezentacija iz ex. YU nije uradila, jeste da nam oni nisu mjerilo niti ce ikada biti, to prije svega govorim zbog ovih koji se slade danasnjim porazom Hrvatske, SP. koje ce pamtiti svi Hrvati i vise od pola planete koja nas je podrzvala ! PONOSAN !¨ZA DOM SPREMNI !
5 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi