Francuzi kroz baraž do titule
Tony Parker je prva zvijezda Francuske, a možda i prvenstva

Eurobasket 2009

Francuzi kroz baraž do titule

Grupa B je smještena u Gdansku, a u njoj se nalaze aktuelni evropski prvaci Rusi, zatim Francuzi koji na Eurobasket dolaze sa sedam NBA igrača, te Latvija i Njemačka.

Rusija na Eurobasket dolazi kao branitelj naslova iz Španije od prije dvije godine, ali odbraniti titulu za njih u ovom trenutku predstavlja nemoguću misiju. Rusija možda ima najboljeg selektora od svih učesnika Eurobasketa, Davida Blatta, možda igra najčvršću odbranu, ali u napadu su definitivno među lošijim.

U Španiji su bili Andrey Kirilenko i J.R.Holden, kojih u Poljskoj neće biti, i tu leži glavni problem ruskog tima. S njima bi to sve bilo puno drugačije, ali ovako, daleko su čak i od medalje. Dodamo li tu i probleme s povredama njihove treće zvijezde Victora Khryape, onda se Rusi iz borbe za najviša mjesta moraju isključiti.

Khryapa je prva zvijezda Rusije na ovom Eurobasketu, ali je veliko pitanje koliko on može obzirom da je propustio veliki dio priprema, a u prijateljskim utakmicama skoro da nije ni igrao. Sergey Monya, Anton Ponkrashov, Sergey Bykov i Nikita Kurbanov su glavni igrači Rusije, ali su svi oni, izuzev Monye, uglavnom specijalisti za defanzivne zadatke.

Rusija je ponovo u svoje redove uzela jednog Amerikanca, što dovoljno govori o nekvaliteti ruske reprezentacije. Takvo poniženje, da uzimaju igrače od dugogodišnjeg političkog rivala, Rusi jednostavno moraju trpjeti, jer drugog izbora nemaju, a kada kažemo da je taj Amerikanac Kelly McCarty, čovjek koji nema neko ime u evropskoj košarci, a pritom ima pune 34 godine, onda je stvar još jasnija.  

Francuzi su do Eurobasketa došli tek kroz baraž, ali im možda to bude od velike koristi. Francuska ima odličan tim, i dok su drugi igrali prijateljske utakmice, Francuska je igrala kvalifikacijske, što je dosta ozbiljnije, tako da oni možda dolaze i najspremniji.

Francuska je nedvojbeno jedan od najvećih favorita za naslov. Imaju Tony Parkera, jednog od najboljih NBA playmakera, a uz njega još šest NBA igrača. Turiaf, Pietrus, Diaw su veliki igrači, a uz njih imaju dva odlična momka iz domaće lige Bokola i Antoinea Diota na kojeg treba posebno obratiti pažnju. Diot je izuzetno dobar play koji je na Eurobasketu za mlade bio u najboljoj petorci prvenstva.

Francuzi su najavili da dolaze po titulu, i tako sami sebi natovarili breme favorita na leđa, ali to su igrači koji igraju u NBA ligi, i koji se s pritiskom nose bolje od ostalih, što može biti presudno.  
Latvija je postala konstanta u evropskoj košarci. Oni su postali redovni na Eurobasketima, baš kao nekada mi, ali nikako da naprave neki značajniji rezultat. I njima je najbolji plasman 8. mjesto kao i nama. Istina, oni su imali puno više uspjeha, ali tamo početkom prošlog stoljeća prije Drugog svjetskog rata.

I kad su se ponadali da mogu napraviti neki uspjeh zadesili su ih problemi. Prije dva dana je iz reprezentacije odstranjen Berzins, što je natjeralo tri najbolja latvijska igrača  Biedrinsa, Valtersa i Kambalu da zaprijte kako će i oni napustiti tim, što je u dobroj mjeri uzdrmalo atmosferu u timu.

Latvija sa Blumsom, Valtersom i Kalveom na vanjskim pozicijama, te NBA zvijezdom iz Golden Statea Andrisom Biedrinsom na centarskoj poziciji ima respektabilan sastav koji može daleko. Pod obručem imaju i odličnog Kaspersa Kambalu, a da su još tu Sandis Valters i Stelmahers, onda bi to bio tim za velike stvari. Ipak, i ovako su blizu prolaska u naredni krug.

Njemačka bez Nowitzkog i Kamana, te nekoliko igrača iz domaće lige, kao što su Okulaja i Demirel, nije više onaj tim koji je ulijevao strah svim protivnicima. Njemačka na Eurobasket dolazi s jednim novim, mladim timom, kojem je jedini cilj sticanje iskustva.

Oni nemaju nikakvih šansi za neki ozbiljniji rezultat. Jedino poznato ime u timu Dirka Bauermana je Jan-Hendrik Jagla, član Joventuta, koji je najveće zvjezda Njemačke, ostali su relativno nepoznati igrači.

Prognoza:

1. Francuska
2. Rusija
3. Latvija
4. Njemačka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.