Francuzi nadigrali bh. košarkaše

Težak poraz u Montpellieru

Francuzi nadigrali bh. košarkaše

E. Škorić

Bh. reprezentacija je, možemo slobodno reći očekivano, teško poražena od domaće Francuske u drugom kolu Eurobasketa u Montpellieru. Konačan rezultat glasio je 81:54.

Poslije poraza od Poljske, uslijedio je i poraz od Francuske, koja je bila veliki autsajder i bilo bi pravo čudo da smo uspjeli doći do trijumfa nad Tonyjem Parkerom i društvom.

Naša reprezentacija se dobro nosila s Francuzima u prvoj dionici. Iako ni u jednom trenutku nismo vodili, osim što je bilo 3:3 i 5:5, igrali smo egal. Francuzi su na kraju prve dionice vodili 17:15.

Već u drugoj četvrtini Francuska je počela malo po malo da se odvaja rezultatski. Imali su Francuzi plus 13, na poluvremenu je bilo 37:26.

Bilo je zaista teško očekivati da nešto možemo napraviti u ovom susretu. Francuske zvijezde su lako dolazile do poena, a bilo je teško poentirati protiv njih. 

Nastavak nam je donio nove nevolje. Francuska je nakon četiri minute drugog poluvremena vodila 16 razlike (46:30).  A onda je sve krenulo nizbrdo, redali su se poeni Francuza, igrali su se s nama i to je bilo očito. Četiri minute prije kraja, rezultat na semaforu glasio je 56:30. 

Nadmoćni Francuzi iz šale su pogađali. Bez problema su održavali 30 i više poena prednosti. Na kraju treće četvrtine rezultat je glasio 67:36. Posljednju četvrtinu smo otvorili 5:0 serijom. No, ništa se značajno nije dogodilo, bilo je nemoguće izbjeći težak poraz.

Ostale su tri utakmice - Izrael, Finska i Rusija i morali bi makar dvije dobiti ako želimo dalje. 

De Colo je predvodio Francusku sa 12 poena, koiiko je ubacio i Lauvergne, Parker je ubacio 11 uz pet asistencija, Batum također 11. Stipanović i Kikanović su u našem timu bili jedini dvocifreni sa 10 poena. 

Bosna i Hercegovina: Pašalić, Buza 2, Stipanović 10, Šutalo 8, Bavčić 4, Gordić 3, Kikanović 10, Peršić 2, Milošević 3, Renfroe 8. Vrabac, Albijanić
Francuska: Westermann 9, Batum 11, Lauvergne 12, Kahudi 7, Parker 11, Fournier 2, Pietrus 5, De  Colo 12,  Diaw 3, Gelabale 4, Gobert 5, Jaiteh

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.