Francuzi odredili datum nastavka takmičenja?!

Prvo mini pripreme, pa utakmice

Francuzi odredili datum nastavka takmičenja?!

Nakon sastanka održanog u petak, LFP (Ligue de Football Profesionnel) je odlučio da je cilj za nastavak sezone 2019/2020 17. juni.

Postavljen je i cilj za okončanje sezone, a to je 25. juli.

LFP je svoje namjere da organizuje utakmice u Ligue 1 i Ligue 2 od pomenutog datuma potvrdio u dokumentu do kojeg je eksluzivno stigao L'Equipe. Ipak, još nije jasno da li se utakmice planiraju igrati bez publike, mada je to najrealiniji scenarij.

Navodno su već zaokruženi i novi datumi odigravanja finalnih mečeva francuskih kupova. Tako bi se finale Kupa Francuske između PSG-a i Lyona trebalo igrati 27. juna, a finale Liga kupa između PSG-a i St. Etiennea 11. jula.

LFP je ozbiljno razmišljao i o 3. junu kao datumu nastavka prekinute sezone. Taj datum se donekle i uklapa u trenutnu situaciju u Francuskoj. Naime, predsjednik Francuske Emmanuel Macron se večeras obratio naciji i poručio da se mjere stroge izolacije produžuju do 11. maja. Ukoliko bi nakon 11. maja mjere "popustile", bilo bi dovoljno vremena da se sve spremi za nastavak fudbalske sezone 3. juna.

Ipak, čini se da je 17. juni "pobijedio".

Ako 17. juni zaista bude datum nastavka fudbalskih takmičenja u Frnacuskoj, timovi bi bili prisiljeni igrati u haotičnom rasporedu, vjerovatno svaka tri dana. To je posebno važno kako bi se ostavilo prostora za razigravanja - za promociju i ispadanje.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Za sada se kao mogući datum okončanja play-offa uzima 2. august, što bi značilo da klubovi koji igraju evropska takmičenja mogu ispoštovati UEFA-in prijedlog o završnici Lige prvaka i Lige Evrope tokom augusta.

Također, LFP je odlučio dati svim profesionalnim klubovima mjesec dana za mini pripreme, što je također razlog zbog kojih je 3. juni vjerovatno otpao kao datum nastavka takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi