Francuzi prekidom lige nisu izgubili previše novca: Ligue 1 nije toliko atraktivna!
Foto - EPA

Gubici između 100 i 200 miliona eura

Francuzi prekidom lige nisu izgubili previše novca: Ligue 1 nije toliko atraktivna!

Midhat Šljivak

Fudbalsko prvenstvo Francuske službeno je okončano jučer.

Ligue 1 je prekinuta nakon što je premijer Edouard Philippe objavio kako sportski događaji neće biti dozvoljeni, a šampionska titula neće biti dodijeljena.

Iako spada u najbolje evropske lige, francuska Ligue 1 nije toliko atraktivna. Zato otkazivanje sezone neće donijeti ogroman financijski gubitak kao što je to slučaj u Engleskoj, Njemačkoj Španiji ili Italiji.

Prekid sezone koštat će između 100 i 200 miliona eura, što je svakako bizarna cifra u odnosi na ostale lige čiji bi gubici dostizali i blizu milijardu eura.

Prvi čovjek španske La Lige nedavno je izjavio kako bi prekid sezone u ovoj ligi koštao gotovo milijardu eura, isto je i u Engleskoj, a stotine milione eura su u igri u Italiji i Njemačkoj.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Slab interes za TV prava francuskim klubovima ne donosi previše novca. Za razliku od drugih velikih klubova iz Evrope PSG od TV prava dobija oko 60 miliona eura, a za usporedbu tim iz engleske Premier lige koji je ispao prošle sezone Huddersfield, dobio je gotovo 120 miliona eura.

Drugi klubovi u Francuskoj od TV prava dobijaju znatno manje novca. Nije zbog toga ni bilo nekog prevelikog pritiska da se sezona nastavi i odluka o prekidu je očekivano

Top Komentari

prka
mah sta je too... na bausteli covjek obrne to kroz 4-5 dana
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije