Francuzi prvi u grupi
Sjajni Ronny Turiaf

Eurobasket 2009

Francuzi prvi u grupi

Došli su kroz baraž, ali na Eurobasketu pokazali da im u potpunosti pripada mjesto na smotri najboljih košarkaških nacija Evrope. Francuzi su danas savladali aktuelne evropske prvake, Rusiju i bez poraza okončali takmičenja u grupi B.

Rezultatom 69:64 Francuzi su slavili nad Rusijom u triler završnici. Rezultat je bio izjednačen (51:51 pred sami kraj posljednje četvrtine, a Turiaf je pogodio jedno bacanje za minimalnu prednost Trikolora u startu zadnje dionice, a ona je počela žestoko. Mozgov  je pogodio jedno bacanje za izjednačenje, De Colo ubacio zlata vrijednu trojku, ali Fridzon odmah odogovorio istom mjerom. Nakon toga, preko Diawa Francuzi dolaze do prednosti od 5 poena, ali Rusi odmah vraćaju susret u egal. Boris Diaw ponovo je pogađao, Mozgov opet vraćao, da bi Turiaf uzeo stvari u svoje ruke i odveo Francusku na velikih +5 dva minuta prije kraja susreta (69:64).  Do kraja, Rusi su kombinovali, uzimali minute odmora, pokušavali, ali rezultat je ostao ne promjenjen, a Francuska se plasirala u dalju fazu takmičenja.

U ovom susretu vrijedi izdvojiti fantastičnu partiju Turiafa koji je ubacio 18 poena te uspješno skočio čak 14 puta. Diaw je bio prvi strijelac francuskog tima sa 19 poena, dok je Parker ovaj put ubacio “samo” 17. U dresu ruske selekcije najbolji je bio McCarty sa 13 poena, slijede Kurbanov sa 12 i Fridzon sa 11.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.