Francuzi u finale preko svoje „noćne more“

Nakon jednog produžetka

Francuzi u finale preko svoje „noćne more“

Reprezentacija Francuske drugi je finalista Eurobasketa pošto je u polufinalu, nakon produžetka, savladala selekciju Španije rezultatom 75:72.

Obje ekipe su dobro otvorile početak utakmice, a Rubio je sjajno počeo meč i u prvom minutu već je imao pet indeksnih poena – dva poena, ukradena lopta, asistencija i skok. Uprkos boljem početku Španije, najbolji košarkaš Francuske Tony Parker imao je odgovor i sa šest poena držao je svoj tim u igri (6:6). 

Nakon nešto više od šest minuta igre, Francuska je dobila i drugog strijelca – Lauvergne je smanjio na 12:10. Krilni centar Partizana u tim trenucima mnogo se bolje nosio sa Gasolom, nego što je to činio Ajinca, a poslije polaganja Parkera Francuzi su poveli 14:12. Ipak, do kraja prve četvrtine Španci su uspjeli preokrenuti i nakon „alley-oopa“ Rodrigueza i Fernandeza otišli su na prvi dvominutni odmor sa prednošću 18:14. 

Igra Francuske bez Parkera bila je nepovezana i sve se svodilo na individualne akcije, a Španija je igrala tečno sa Rodriguezom na pleju. Prvo je tricu ubacio Aguilar, a zatim i Rodriguez za 26:18, nakon čega je klupa Francuske zatražila tajm aut. 

Trikolori nisu mogli da pogode niti jedan šut, a u reketu kao da nisu bili prisutni. San Emeterio je na drugoj strani vezao pet poena za 31:18, a Francuzi su šest minuta bili bez koša. Poslije sedam minuta bez poena, Parker je napokon pogodio jedno polaganje smanjivši na 31:20. Ipak, ni to nije pokrenulo Francuze, koji i dalje nisu imali rješenja za pokretljivu špansku odbranu. 

U prvih pet minuta treće četvrtine viđena je dosta tvrda igra, a Španci su dali samo jedan poen, ali Francuzi nisu uspeli to maksimalno da iskoriste. Ipak, ubacili su prvu tricu u desetom pokušaju (Diaw) i smanjili su na 35:36 prije nego što je Orenga zatražio tajm aut. 

Diaw je ubacio još jednu tricu, a Francuzi su prišl na -6 i imali napad, ali je Parker iskomplikovao jednu kontru. Razigrao se i Fernandez, te je vezao pet poena, pa se Španija držala na bezbjednom odstojanju.

Za razliku od prvog poluvremena, Francuzi su počeli da pogađaju trice – pogodili su Parker i Gelabale, pa je Francuska prišla na 44:41. Ipak, do kraja treće dionice nakon trice Llulla Španija je vodila 49:43. Francuzi su ubacili nekoliko nerezonskih šuteva, a poslije trice Diawa prišli su na samo poen zaostatka (52:51). Međutim, Španci su imali momentalni odgovor – trice su vezali Rodriguez i Fernandez, pa je francuski selektor bio primoran da zatraži tajm aut.

Francuska je bila izuzetno borbena, ali je Fernandez četvrti put uspio da im zakuca. Nakon nove dobre odbrane, Parker je maestralno prošao i položio loptu u koš za 61:61. Gasol je bio sigurna opcija za Špance u tim trenucima, ali je Francuska tricom Parkera povela prvi put od prve četvrtine (64:63). 

Ipak, Rodriguez i Gasol su odigrali savršen pik-en-rol na nešto više od minut do kraja – 65:64, a Ajinca pogađa samo jedno slobodno bacanje. Nakon slabe organizacije napada, manje od pola minute do kraja lopta dolazi u posjed Francuza, ali Calderon „bananom“ zaustavlja plejmejkera San Antonio Spursa, da bi u nastavku Španci promašili šut za tri poena, pa se otišlo u produžetke.

U nastavku su obje ekipe bile dosta nervozne, pa su prvi poeni stigli nakon minute i pol igre, a vodstvo Špancima donio je Gasol sa linije slobodnih bacanja. Bespotrebna komplikovanja Parkera u dva navrata su Francuze koštala posjeda lopte u produžetku. 

Nakon šuta Parkera u posljednjoj sekundi napada, niti Španci u narednom napadu nisu uspjeli šutirati, u za to predviđenom vremenu. Dobre odigrana odbrana donijela je loptu Francuzima, a Parkera faulira Calderon. Francuz pogađa oba penala za vodstvo od 69:67, a sa nova dva sigurno izvedena penala Tony je odveo Francuze na četiri poena prednosti 42 sekunde prije kraja produžetka. 

Nakon koševa Rodrigueza Parker odigrava loš pas za Batuma, a lopta pripada Špancima koji nisu uspjeli pogoditi. Diot pogađa dva slobodna bacanja, a upravo on pravi faul za „dva plus jedan“ koji oživljava nade Španaca koji smanjuju na 73:72.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Svoju grešku Diot ispravlja pogađanjem oba slobodna bacanja na suproptoj strani, a nakon komplikovanja Gasol sa zvukom sirene ne pogađa za tri poena. Veliko slavlje Francuza koji su predvođeni sjajnim Parkerom (32 poena) napokon uspjeli savladati ekipu koja ih je "maltretirala" dugi niz godina.

Eurobasket, polufinale:
Francuska - Španija 75:72 (16:18, 6:16, 23:15;, 22:16, 10:7)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.