Alex je igrao u favelama, a danas radi za FIFA-u

Fudbal kao način života: Favele Sao Paola

Marcos Evangelista de Moraes rođen je sedmog juna 1970. godine u jednoj od najopasnijih i za život najsurovijih favela u najvećem brazilskom gradu. 

Svjetsko prvenstvo u Brazilu počelo je danas u brazilskoj metropoli Sao Paolu, a domaćin koji na "popravni" u svom dvorištu čeka 64 godine na otvaranju će snage odmjeriti sa Hrvatskom. Prvo Svjetsko prvenstvo kojeg se sjećam igrano je prije 16 godina i od tog dana nisam propustio niti jedan duel na smotri najboljih reprezentacija svijeta. Da ne pretjerujem, skoro pa nijedan. 

Ronaldo, Rivaldo, Dunga, Roberto Carlos, Cafu bili su moji heroji. Sjećam se i prvog dresa Brazila koji sam dobio na poklon od majke iz sarajevskog HEPOK-a. Žuti dres sa zelenom kragnom i Ronaldova devetka na leđima. Dres koji je tada vjerovatno imalo cijelo Sarajevo nisam skidao sa sebe. Ni sanjao nisam da ću 16 godina kasnije biti u prilici da posjetim taj isti Brazil i izvještavam sa Svjetskog prvenstva. 

Četiri miliona stanovnika u favelama

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju je bazu pronašla u Guaruji, a imajući u vidu da se odlazak u Rio de Janeiro, na slavnu Maracanu približio morali smo se voziti u Sao Paulo kako bi podigli odgovarajuće akreditacije. Do najvećeg brazilskog grada vozio nas je Alex, jedan od FIFA-inih "Motorista Oficial".

Rođen je u Sao Paolu, a odrastao je u jednom siromašnijem dijelu grada. "To nije isto što i favela," spreman je da nas ispravi Alex. Ipak vezan je za jednu od njih. Priču o Sao Paolu niko nam bolje ne bi mogao ni ispričati, a računajući da put u jednom pravcu traje dva sata (ako imate sreće) vremena za pričanje imali smo na pretek.

Sam grad broji deset miliona stanovnika, a čitava metro zona dvostruko više. Od toga četiri miliona stanovnika živi u favelama. Teško je opisati kako izgledaju ta naselja, a mi smo vam pokušali dočarati mali dio Sao Paula kroz objektiv naše kamere. 

O samom gradu i našim putešestvijama više je govorio Emir u "Dnevniku SP". Sa priče o socijalnim problemima, gradu i onome što život u Sao Paolu sa sobom nosi brzo smo se "prešaltali" na fudbal, dvojici zaljubljenika u "bubamaru" nije trebalo dugo vremena. 

Otišao da izvede korner, a završio u "marici"

Najbolji brazilski igrači koji su vas ostavljali bez daha i o čijim majstorijama se i danas priča svoj fudbalski put počeli su na ulici. Alex kaže da je ulica najbolja škola i kada nju prođete uspješno sve druge izazove možete savladati, potrebni su samo trud i volja. Međutim mnogi Brazilci ne dožive sudbine Ronalda, Rivalda, Ronaldinha, Romarija, Bebeta i ostalih fudbalskih virtuoza. Jedan od njih je i naš vozač Alex. 

Do svoje 17. godine Alex je ponosno igrao za favelu koja se nalazi u njegovom susjedstvu. "Dres svoje ekipe nosite sa ponosom, a fudbal se igra iz ljubavi i strasti prema igri. Fudbal je uvijek bio igra za siromašne. Škole fudbala, akademije pokvarile su fudbal. Osamdesetih Neymar bi bio prosječan igrač, a danas je najbolje što Brazil ima," kaže Alex. 

Kada "ganjate" loptu po prašnjavom terenu u Brazilu zaboravite na sve nedaće koje život u jednom takvom naselju nosi sa sobom. Pa čak i da za vama traga policija. 

"Prisustvovao sam utakmici na kojoj je jedan protivnički igrač tokom samog duela uhapšen. Igrali smo i on je otišao da izvede korner. Priliku je iskoristila policija i baš kada se spremao da loptu vrati u igru umjesto na terenu, završio je u policijskoj stanici," kaže veliki navijač ponosa Sao Paula, Corinthiansa.

"Gavioes da Fiel jednom, Gavioes da Fiel do kraja života." 

"Gavioes da Fiel jednom, Gavioes da Fiel do kraja života," kratak je bio Alex kad smo ga pitali za koji od četiri velika kluba iz regije Sao Paulo navija. Santos ima Pelea i Neymara, veliki su i Palmeiras, kao i Sao Paulo, ali nijedan kao Corinthians. Klub koji voli "raja" ima 35 miliona navijača, a Gavioes da Fiel nastao je 1969. godine, godinu dana nakon što je Alex rođen.

Doktor medicinskih nauka, politički aktivist demokratskog pokreta Corinthians, opozicija vojnoj vladi, Brasileiro Sampaio de Souza Vierira de Oliveira ili jednostavno Socrates najveća je legenda kluba iz Sao Paula. "Rivelino jeste najbolji igrač koji je nosio dres Corinthiansa, ali najveća legenda je Socrates," kaže nam Alex. Njegove riječi zvuče tako poznato, Pape jeste najbolji, ali jedan je Hase!

O rivalu iz najvećeg brazilskog grada ne želi ni razgovarati. Jasno mi je da je Sao Paulo "zabranjena" tema i ne želim ni pokušavati. Ipak putovanje završavamo pričom o jednoj legendi Sao Paula, brazilskog fudbala, Pjanićeve Vučice i velikana sa San Sira. 

Marcos Evangelista de Moraes rođen je sedmog juna 1970. godine u jednoj od najopasnijih i za život najsurovijih favela u najvećem brazilskom gradu. Jardim Irene je favela u kojoj je svijet prvi put ugledao Cafu. Slika nije bila nimalo idealna, ali je otac Celio, inače trener u jednom od klubova iz favela Cafua usmjerio na pravi put. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Danas Cafu želi djeci iz Jardim Irene favele biti uzor kakav je njemu bio njegov otac. Upravo zbog toga u svom nekadašnjem naselju izgradio je centar za djecu, napravio teren na kojem će svoje prve korak naučiti neki novi Cafu i doživjeti da digne pehar namijenjen prvaku svijeta u dresu Brazila na kojem piše "100% Jardim Irene". 

Obećao nam je Alex da ćemo u danima koji su pred nama, a kada nam obaveze to dozvole, na jedan poseban način nastaviti svoju priču o fudbalu, favelama, Jardim Ireneu, Corinthiansu, dječacima koji bosi po čitav dan igraju na prašnjavim ulicama Sao Paola i nadaju se da će jednog dana biti kao njihovi idol, ali nemojte da otkrivamo sve...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.