Za dan promijenjen termin utakmice Italije i naše reprezentacije
FOTO: EPA

Potvrđeno iz NS BiH

Za dan promijenjen termin utakmice Italije i naše reprezentacije

S. Mlaćo

Prijateljska utakmica između A reprezentacija Bosne i Hercegovine i Italije biće odigrana 9. juna, umjesto osmog kako je prvobitno bilo planirano.

Meč će biti odigran na stadionu „Carlo Castellani“ u Empoliju. Biće to šesti međusobni susret ovih selekcija.

Satnica početka utakmice biće određena naknadno.

Italijani sigurno nisu slučajno izabrali baš bh. selekciju jer su u grupi na Evropskom prvenstvu s dvije selekcije iz našeg regiona, a to su Hrvatska i Albanija, te će Azzurri meč protiv BiH iskoristiti kao pripremu za mečeve protiv tih selekcija.

Pored Italije, Hrvatske i Albanije u ovoj grupi nalazi se još selekcija Španije, te nema dileme da je riječ o vjerovatno najzvučnijoj grupi Evropskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj.

Posljednje dvije utakmice koje je naša reprezentacija odigrala protiv Italije bile su u devetom i jedanaestom mjesecu 2020. godine. Tada smo na domaćem terenu poraženi sa 2:0, dok smo u Italiji odigrali 1:1.

Oglasi

Godinu dana ranije igrali smo sa Italijom u okviru Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i poraženi smo u obje utakmice.

Tada je u Italiji rezultat bio 2:1 za naše protivnike, dok su na našem terenu Italijani upisali sigurnu pobjedu od 3:0.

Kada je riječ o utakmici protiv Engleske koja je ranije potvrđena stigla je i zvanična satnica za ovaj susret. Tako će utakmica biti odigrana na St James' Parku u Newcastleu sa početkom od 19:45 po lokalnom vremenu.

Nismo zaboravili pomoć Italije: Došli nam pomoći, mi ih savladali

Naša reprezentacija je tada igrala petu zvaničnu utakmicu u svojoj historiji. U novembru 1996. godine Koševo je bilo krcato, a Italija, tadašnji svjetski prvak, pristala je da dođe odigrati prijateljsku utakmicu u zemlju koja je tek izašla iz rata i koja je tek oformila reprezentaciju.

Zvijezde kao što su Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Gianfranco Zola, Enrico Chiesa i drugi igrali su tada na Koševu i Bosna i Hercegovina je slavila pobjedu 2:1, svoju prvu u historiji i to baš protiv prvaka svijeta.

Hasan Salihamidžić je pogodio za 1:0 u 5. minuti, u 10. je izjednačio Chiesa, Dedić je zatim odlično branio, da bi Bolić donio novu erupciju oduševljenja u 43. minuti i postavio konačnih 2:1.

Koševo je tada bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a mnogi su u suzama radosnicama dočekali kraj meča, svjesni koliko je ovo poslije rata bila važna pobjeda za našu reprezentaciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi