Luksemburg - reprezentacija u ekspanziji koju predvodi zvijezda Bundeslige
FOTO. D. Kurbegović

Postali su ozbiljan tim

Luksemburg - reprezentacija u ekspanziji koju predvodi zvijezda Bundeslige

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u utorak 29. marta igrat će prijateljski meč protiv selekcije Luksemburga.

Naš protivnik je reprezentacija koja je proteklu deceniju doživjela veliku ekspanziju. Poznati su bili kao amaterska selekcija na kojoj se popravlja gol razlika, ali taj period je daleko od Luksemburga.

Govorimo danas o jednoj solidnoj evropskoj reprezentaciji koja je dokazala da može pomrsiti račune i mnogo jačim timovima na Starom Kontinentu.

Tome u prilog ide i roster Luksemburga koji ima vrijednost 30 miliona eura, a tu je nekolicina igrača koji igraju u jakim evropskim ligama, a mi ćemo vam kratko predstaviti glavne kotače ovog tima iz Beneluksa.

Prva zvijezda je 22-godišnji veznjak Leandro Barreiro koji igra u Bundesligi za Mainz, vrijednost mu je devet miliona eura. Već je svojim igrama upalio alarme kod Dortmunda i Bayerna koji ga pomno prate, a veliki dio igre Luksemburga upravo zavisi od momka koji je u tekućoj sezoni odigrao 24 utakmice u Bundesligi.

Sredina terena je najjače oružje Luksemburga, a društvo Barreiru pravi 25-godišnji Christopher Martin Perreira koji je član Spartaka iz Moskve i ima vrijednost 3,5 miliona eura. Barreiro i Pereira drže srce luksemburške igre, a ispred njih je 28-godišnji Sebastian Thill kojeg smo upoznali ove sezone u Ligi prvaka u dresu Sheriffa kada je na Santigao Bernabeu svojim pogotkom srušio Real Madrid.

Oglasi

Napad Luksemburga je također vrijedan pažnje. Čovjek od kojeg zavisi dosta toga u protivničkom šesnaestercu je 26-godišnji Gerson Rodrigues koji je igrao za Dynamo Kyev, danas je član Troyes u francuskoj ligue 1, dakle još jedan igrač iz Lige petice.

Posebnu pažnju naša odbrana treba obratiti na 24-godišnjeg Danela Sinanija, krlinog napadača koji igra sezonu života u Championshipu najjačoj drugoj ligi svijeta, gdje je u dresu Huddersfielda ove sezone postigao sedam golova i upisao pet asistencija. Treća napadačka uzdanica Luksemburga je 29-godišnji Maurice Deville koji nastupa u njemačkoj Cvajti za Sandhausen i jedna je od ikona selekcije Luksemburga.

Kada je u pitanju zadnja linija tu glavnu palicu drži iskusni 32-gdišnji Maxime Chanot koji ima veliko isksutvo igranja u Evropi, a sada je neizostavni član MLS tima New York Citya.

Pored Cahnota u zadnjoj liniji je sjajan lijevi bek 23-godišnji Dirk Carlos član još jedne ekipe iz Cvajte Egzebirge AUE-a. Vrijedi pomenuti i igrača bh. porijekla Vahida Selimovića, ovaj štoper je nakon briljantnih partija u prvenstvu Luksemburga ostvario transfer u grčku OFI Cretu i obavlja jako dobre poslove u zadnjoj liniji Luksemburga. Četvrti as luksemburške odbrane je Marvin Martins koji igra sjajno u dresu bečke Austrije.

Tu je i golman, iskusni Anthony Moris (31), brani za hit belgijskog prvenstva ekipu Royale Uniona koja gazi prema senzacionalnoj tituli prvaka Belgije.

Oglasi

Od ostalih igrača spomenut ćemo još dva igrača iz Bundeslige riječ je o Mathiasu Olesen iz Kolna riječ je o igraču sredine terena te supertalentovani 17-godišnji napadač Yvandro Borges Sanches član Borussije Monchengladbach. Tempo igre može promijeniti i Olivier Thill fudbaler ukrajinske Vorskle, kao i polivalentni krilni fudbaler Laurent Jans koji nastupa za Spartu Rotterdam u nizozemskoj Eredivisie. Tu je još jedan "Bosanac", defanzivac Enes Mahmutović član ukrajinske ekipe Lviv koja se takniči u Premier ligi Ukrajine. Bek Mica Pinto je također član Sparte iz Rotterdama.

Dakle u trenutnom rosteru Luksemburga samo tri igrača nastupaju u domaćem prvenstvu to su Ralph Schon rezervni golman, zatim defanzivac Florian Bohnert i napadač Edvin Muratović.

Podaci da 16 igrača Luksemburga igra u 15 najjačih liga Evrope odovljno govori o kakvoj se danas selekciji radi, koja već kuca na vrata četvrtog šešira evropskog fudbala, a članovi su i C Lige nacija.

Prethodne kvalifikacije za Mundijal završili su sa tri trijumfa i pet poraza i gol razlikom 8:18 u grupi sa Srbijom, Portugalom, Irskom i Azerbejdžanom. U posljednjim mečevima savladali su Irsku, Crnu Goru, namučili Srbiju, Norvešku, Škotsku, Austriju, a bez problema su savladali selekcije Moldavije, Azerbejdžana, Kipra...

Dovoljno poziva za oprez i ozbiljnost pred sutrašnji meč kada su u pitanju naši reprezentativci.

Top Komentari

kostro
Ubit ce nas ko crve
7 0
nije.suplja
Sutra petev odlazi...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi