Fulham i Aston Villa igraju za gotovo 200 miliona eura
Utakmica koja donosi enormnu zaradu timu koji pobijedi (Foto: Fulham)

Najskuplji meč na svijetu

Fulham i Aston Villa igraju za gotovo 200 miliona eura

M. Šljivak

Fulham i Aston Villa u subotu će na Wembleyju odigrati meč koji će odlučiti putnika u Premier ligu.

Pobjednik ovog meča neće samo dobiti plasman u elitu već će zaraditi i ogroman novac koji mu je zagarantovan u naredne tri godine.

Istraživanje financijske kuće Deloitte za ovaj meč je donijelo zaista nevjerovatne podatke o zaradi ekipe koja izađe kao pobjednik iz ovog duela.

Fulham, koji juri povratak u elitu nakon četiri godine igranja u Championshipu može da zaradi čak 194 miliona eura koje bi mu bile isplaćivane u naredne tri godine za TV prava.

Sa druge strane, ako se engleski velikan Aston Villa ponovo nađe u Premier ligi, oni bi dobili deset miliona eura manje jer bi se u društvo najboljih vratili nakon samo dvije godine odsustva i ostala bi bez dijela zagarantovane zarade za Championship.

Fudbalska asocijacija Engleske (FA) odavno je od prvenstva stvorila veliki biznis. Timovi od TV prava zarađuju zaista enormne iznose, a profitiraju apsolutno svi koji se nađu barem jednom u Premier ligi.

Ugovor koji je FA potpisao sa kućama o prodaji TV prava od 2016. do 2019. godine košta više od pet milijardi funti, a sigurno je da će ovaj ugovor biti i jači u narednim godinama.

Televizije za samo jedan prenos plaćaju i preko 10 miliona funti i nije nikakvo čudo što i male ekipe godinama funkcionišu dobro kada "odgrizu" dio kolača od TV prava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti