Nogometaš PSV-a uradio ono što nije uspio nijedan drugi igrač u najjačim evropskim ligama

Double-double učinak

Nogometaš PSV-a uradio ono što nije uspio nijedan drugi igrač u najjačim evropskim ligama

E. Škorić

Krilni igrač PSV-a Cody Gakpo ušao je sjajno u aktuelnu sezonu i jedan je od ključnih igrača u sastavu tima iz Eindhovena.

Ako gledamo najboljih sedam liga u Evropi, Gakpo je postao prvi igrač u sezoni 2022/23 koji je postigao 10+ golova i uz to upisao 10+ asistencija.

Nizozemski reprezentativac je trentuno na 12 golova i 10 asistencija. S obzirom na manjak asistenciaj, taj učinak je još daleko i za Erlinga Haalanda i za većinu drugih zvijezda u najjačim ligama u Evropi.

PSV je inače u drugoj utakmici Evropske lige u ovoj sezoni slavio u gostima kod Zuricha sa visokih 5:1, a Gakpo je bio jedan od strijelaca.

23-godišnji krilni napadač ima ukupno izvrsnu šutersku sezonu jer je vodeći strijelac svog tima u Evropi.

Također je i vodeći u poretku strijelaca Eredivizije jer nakon osam kola ima osam golova i šest asistencija. Zanimljivo, drugoplasirani je još jedan igrač PSV Eindhovena Xavi Simons (šest golova i tri asistencije).

Gakpov nastup protiv Zuricha nije prošao nezapaženo ni u pogledu njegove ukupne statistike. S uzastopnim golovima i jednom asistencijom, 23-godišnjak je postao prvi igrač u sedam najboljih liga Evrope ( Premier liga, , LaLiga, Serija A, Bundesliga, Ligue 1, Eredivizija, Liga Portugal) koji je zabio najmanje 10 golova i 10 asistencija u sezoni.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Najbliže "double-double" učincima su sada PSG-ove zvijezde Neymar (11 golova i 9 asistencija) te Lionekl Messi (8 golova i 8 asistencija). Goncalo Ramos iz Benfice ima osam golova i šest asistencija, a Jamal Musiala iz Bayerna sedam golova uz šest asistencija.

S njegovim golovima profitirala je i reprezentacija Nizozemske, koja je igrala sjajno u Ligi nacija i Gakpo je jedan od ključnih igrača u sastavu Louisa van Gaala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi