Gasol MVP Eurobasketa 2009
Pau Gasol prvo ime Eurobasketa

Izbrana i najbolja petorka

Gasol MVP Eurobasketa 2009

M. Maksimović

Po završetku finalne utakmice, centar reprezentacije Španije i NBA prvaka, LA Lakersa, Pau Gasol
proglašen je za MVP Eurobasketa 2009 u Poljskoj. Gasol stariji je u prosjeku ubacivao 18.7 poena po utakmici uz  8.3 skoka i 2.2 blokade.

U finalnoj utakmici je za 22 minute postigao 18 poena uz 11 skokova. U najboljoj petorci prvenstva nalaze se playmaker Srbije Miloš Teodosić, bek Grčke Vasillis Spanoulis, krilo Španjolske Rudy Fernandez, krilni centar Slovenije Erazem Lorbek, te na poziciji centra Pau Gasol.

Gledajući pojedinačni učinak, reprezentativac Srbije, Miloš Teodosić je nastup na prvenstvu zaključio sa prosjekom od 14,1 poen 2,6 skokova i 5,2 aistencije po utakmici. Po prosjeku asistencija, Teodosić je najbolji u Poljskoj.

Bek Grčke, Vasillis Spanoulis je podnosio veliki teret u reprezentaciji Grčke. Prosječno je bilježio  14,1 poen i 4,2 asistencije, ali i je do kraja sakupio 3,9 izgubljenih lopti po utakmici. Krilo Španije, Rudy Fernandez je prednjačio po ukradenim loptama, 2,3 ukradene lopte po utakmici (prvi na Eurobasketu), dok je imao prosjek od 13,7 poena, 3,3 skoka po utakmici. Slovenac Erazem Lorbek je odigrao dvije sjajne partije u četvrtfinalu i finalu, a na kraju je imao prosjek od 16,4 poena i 7,4 skoka po utakmici.

Ono što je posebno zanimljivo, jeste podatak da je igračima iz prve petorke priznanja
uručio niko drugi nego legendarni Bill Russell.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.