Gdje je jedinstvo, tu je i pobjeda

Leicester: Od dna do vrha

Gdje je jedinstvo, tu je i pobjeda

S. Bošković

Leicester City nalazi se na prvom mjestu engleske Premier lige. 

Trenutačno, popularne Lisice, dolaze iz malog grada, te su do sad bili mali klub. Ipak, u svojoj drugoj uzastopnoj sezoni u Premier ligi nalaze se na vrhu i nitko ih ne zna zaustaviti. 

Prošle godine Leicester je jedva ostao u odabranom društvu, i u ovo vrijeme 2014. godine svi su ih vidjeli u Championshipu. Oni su postali tek treći tim u historiji Premier lige, koji je na Božić bio zadnji, a na kraju sezone uspio izboriti opstanak. 


Leicester City ove sezone u ligi je ubilježio samo jedan poraz. Bolji od Lisica bio je jedino Arsenal. Topnici su na King Power stadionu slavili sa 5:2.

Sedam dana je do Božića, a Ranieri je svoje Lisice doveo ispred Arsenala, Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Liverpoola, Chelseaja i svih ostalih.

Nije slučajnost i nije početak sezone da se s dvije pobjede neki klub kojem se predviđa borba za opstanak nalazi na vrhu. Već je prošlo gotovo pola sezone, dolazi Božić i Leicester ne planira stati. 

Leicester je imao veoma lagan raspored do sada i svi su očekivali da osvoje nešto više bodova na početku. Da su oko sedme ili osme pozicije to ne bi bilo iznenađenje, ili da su Vardy i Mahrez slavili u par tekmi u nizu.

To nije bio slučaj, Vardy i Mahrez nisu slavili u par tekmi, slavili su u gotovo svim susretima. Ista ekipa koje se prošle sezone borila za opstanak ove se, za sada, bori za titulu. Claudio Ranieri napravio je nešto nevjerovatno. Jamie Vardy ruši rekorde, a prije pet godina je igrao u sedmoj engleskoj ligi, a sad će igrati na Evropskom prvenstvu. 


Vardy i Mahrez skupa su postigli više golova nego čak 15 klubova Premier lige.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Leicester City preuzeo je stvar u svoje ruke. Raspored im je bio lagan, a onda je došao Manchester United koji je izvukao remi, a nakon toga i Chelsea, koji je poražen. Aktuelni prvak je poražen od ekipe koja je jedva izborila opstanak. 

Polako čitava priča o laganom rasporedu pada u vodu. Sve se više šaputa o tome kako bi titula mogla doći na King Power stadion ili da se na istom, u nekom lošijem scenariju za Lisice, čuje himna Lige prvaka. I Liga prvaka je veliki uspjeh, za ovako relativno mali i nepoznat klub.

Svi u Evropi oduševljeni su s pomisli da bi Leicester mogao osvojiti titulu, ali dolazi prijelazni rok i svi će željeti Vardyja i Mahreza. Pored toga, Lisice nemaju dovoljno širok igrački kadar. Ukoliko se Cityju povrijedi Aguero zamijenit će ga Bony, ako Arsenal izgubi Wilshirea zaigrat će Ramsey.

No, ako Leicester izgubi Mahreza ili Vardyja stvari će za Ranierija postati dosta teške. Lisice igraju lijep i tečan fudbal, jednostavan i magičan. Kreiraju prilike kao da su sami na terenu, a za to je najviše zaslužan Riyad Mahrez, čije "riječi" u "djela" pretvara Vardy. 


Od 4. aprila 2015. godine, pa do 17. decembra 2015. godine Ranieri je s Leicesterom izgubio dvije utakmice. Poražen je protiv Chelseaja, prošle sezone rezultatom 3:1, te ove sezone od Arsenala s rezultatom 5:2.

Ali za sada, uživajmo u lijepoj sportskoj priči malog kluba i nepoznatih igrača koji su bez puno najava ove sezone došli na korak toga da ispune svoj ligaški cilj do Božića. Cilj fudbalera s King Power stadiona je da osvoje 42 boda i ostanu u ligi, a vjerovatno neće imati ništa protiv da pored ispunjenog cilja osvoje i možda, samo možda, titulu prvaka Engleske. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.