Arena Kombetare će biti izgrađena do kraja godine

Gdje smo mi, a gdje Albanci? U Tirani se gradi stadion kakav možemo samo sanjati

Dok Bosna i Hercegovina ni u 2018. godini nema fudbalski stadion najviših evropskih standarda, u komšiluku iz godine u godinu niču arene od kojih zastaje dah.

Makedonija ima Stadion Filip Makedonski u Skoplju, Slovenci imaju ljubljanske Stožice i simpatični, ali vrlo uslovni Ljudski Vrt u Mariboru, u Srbiji već postoji nekoliko sjajnih stadiona i u planu je izgradnja nacionalne arene, baš kao i u Hrvatskoj, a do kraja godine će supermoderan stadion dobiti i Albanija.

Arena Kombëtare, u prevodu nacionalna arena, bit će završena do kraja godine a njena izgradnja je u punom jeku. Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu, projekat će koštati čak 60 miliona eura što je za naše prilike nestvarna cifra, a njen kapacitet će biti 22.500 sjedećih mjesta.

Albanci su za izgradnju stadiona dobili i pomoć od UEFA-e u vidu deset miliona eura, dok ostale troškove snose privatne kompanije koje će imati sve benefite kada stadion bude izgrađen.

Novi stadion se gradi na mjestu gdje je nekada bio Qemal Stafa stadion, na kojem je posljednja utakmica odigrana 22. maja 2016. godine kada su u finalu albanskog Kupa igrali Kukesi i Laci. Nedugo nakon toga je krenula izgradnja novog stadiona, u sklopu kojeg će biti i toranj visok 100 metara, hotel kapaciteta 80 soba uz podzemni parking za 256 vozila.

Arena Kombëtare će u budućnosti biti dom fudbalske reprezentacije Albanije, ali i tamošnjih klubova koji će ga koristiti po potrebi.

Top Komentari

Svojprisebi
Mi imamo bakira i malo srednje Bosne
20 6
genter
Albanije je dole negdje ispod Kosovske Republike, dok smo mi nekih 500tinjak kilometara sjeverno-zapadno u odnosu na njih.
16 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi