U Španiji uvedena anti-Pique klauzula, zna se šta se sada zabranjuje svakom klubu

Novi zakon o sportu na Pirinejima

U Španiji uvedena anti-Pique klauzula, zna se šta se sada zabranjuje svakom klubu

Endin Čaušević

Novi zakon o sportu koji je nedavno usvojen u Španiji digao je mnogo prašine jer su zbog pojedinih detalja u tom zakonu mnogi klubovi već najavili štrajk, a u centru pažnje javnosti našla se i anti-Pique klauzula koja se uvela u ugovorima koje fudbaleri potpisuju s klubovima iz ove zemlje.

Vlada Španije usvojila je novi zakon o sportu koji je prethodnih glavna tema u javnosti u toj zemlji. Najviše prašine diglo se zbog toga jer je sada ovaj zakon omogućio osnivanje Superlige i nastup velikih španskih klubova u tom takmičenju bez da se oni izbace iz La Lige.

Mnogi klubovi su se žalili zbog takve odluke i najavili su štrajk jer negoduju što se izlazi u susret samo velikim klubovima i njima se na sve načine olakšava i omogućava da zarade što više novca, a o onim manjim klubovima malo ko brine.

Međutim, u novom zakonu se nalazi i nekoliko zanimljivih stvari, a mnogi su zapazili odmah da se u njemu nalazi i anti-Pique klauzula koja je izazvala dosta pažnje španske javnosti.

U početku nikome nije bilo jasno zašto se Pique spominje u novom zakonu u sportu i zašto je jedna od klauzula nazvana baš po njemu, ali danas su španski mediji dobili objašnjenje o čemu se radi.

Madridski AS objavio je da novi zakon o sportu sadrži tu klauzulu kako bi se aktivnim fudbalerima zabranilo da imaju bilo kakvih sponzorskih ili drugih saradnji s takmičenjima u kojima i sami učestvuju.

Oglasi

Poznato je da je Piqueova firma Kosmos najzaslužnija što se španski Superkup već nekoliko godina igra u Saudijskoj Arabiji, a zbog toga je defanzivac Barcelone zaradio ogroman novac.

Anti-Pique klauzula sada zabranjuje aktivnim igračima koji imaju ugovore sa španskim klubovima da prave takve dogovore sa strane, te da direktno zarađuju novac od takmičenjima u kojima i sami nastupaju kao fudbaleri.

Potražite više informacija na temu La Liga:

To je u Španiji sada strogo zabranjeno i bit će navedeno u svakom narednom ugovoru fudbalera koji imaju ugovore s nekim od klubova iz te zemlje.

Pique neće biti kažnjen niti će mu biti uskraćen novac koji zarađuje od toga što je bio posrednik u tome da se ovo takmičenje igra u Saudijskoj Arabiji, ali takav slučaj se više neće moći ponoviti u budućnosti.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti