Pisali su poslijeratnu historiju bh. fudbala, bili pred gašenjem, onda su napravili radikalan potez

Danas uživaju u trofejima

Pisali su poslijeratnu historiju bh. fudbala, bili pred gašenjem, onda su napravili radikalan potez

H. Zilić

Krajem devedesetih godina prošlog vijeka i bh. klubovi su lagano počeli izlaziti na evropsku scenu.

Period nakon rata je bio težak, država se oporavljala, kao i sam fudbal koji je počeo sa prvim koracima u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Jedna od utakmica koja će svakako ostati duboko zapisana u anale bh. fudbala odigrana je 1999. godine u prvom kolu Intertoto Kupa.

Boje Bosne i Hercegovine predstavljalo je bihaćko Jedinstvo koje je za protivnika dobilo Gi Gotu tim sa Farskih Ostrva i eliminisali su rivale sa ukupnih 1:3 i tako otišli u drugo kolo Intertoto Kupa.

Malo više od dvije decenje su prošle od te utakmice, Jedinstvo životari u Prvoj ligi FBiH, dok Gi Gotu nije više na fudbalskoj sceni.

Klub koji je bio jednim dijelom dio historije bh. fudbala učinio je radikalan potez 2008. godine. U tom periodu klub je bio na rubu egzistencije, potpunog gašenja, a onda su došli na ideju da se 2008. godine spoje sa lokalnim klubom Leirvik IF i danas taj klub nosi naziv Vikingur.

Vikinugr je jedan od najboljih timova na Farskim ostrvima, imaju dvije titule prvaka države osvojene 2016. i 2017. godine, a redovan su učesnik u evropskim takmičenjima.

Gi Gotu nije ostavio ni svoju filijalu u nižem rangu, gdje nastupa Vikingur 2, a novi klub je preuzeo i stadion u Goti tako da Vikingur igra utakmice na Sarpugeroi stadionu gdje je igrao svojevremeno i Gi Gotu.

Inače puni naziv novog kluba je Vikingur Gota, a Gi Gotu je u historiju otišao kao klub koji je šest puta osvojio prvenstvo Farskih ostrva i šest puta Kup ove zemlje.

Trofeji koje je Vikingur Gota osvajao od 2008. godine pripisane su novom klubu.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi