U najgorim fudbalskim uslovima ikada stvorena je legenda koja još traje

Izlazak na veliku scenu

U najgorim fudbalskim uslovima ikada stvorena je legenda koja još traje

E. Škorić

Bili su to uslovi koji se više nikada neće smatrati prihvatljivima. Rusija je ugostila Italiju u Moskvi 29. oktobra 1997. u prvoj utakmici play-offa koji će odlučiti koja će se nacija plasirati na Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, ali to će biti više test fizičke i psihičke izdržljivosti nego fudbalskih sposobnosti zahvaljujući mećavi i močvari od terena.

A samo pola sata kasnije, Italija je ostala bez svog golmana. Nakon visokog centaršuta, bivši igrač Manchester Uniteda i ruski reprezentativac Andrei Kanchelskis je potrčao za loptom. Teško da je mogao doći do nje, ali je svejedno zaronio na neravni teren kada je prvi italijanski golman Gianluca Pagliuca pao na zemlju i pokrio loptu. Rezultat je bio sudar koji je izgledao gadno i zbog kojeg je Pagliuca bio prisiljen da šepa okolo, a potom i da napusti teren.

Druge nema, u igru valja poslati klinca koji ima nepunu jednu profesionalnu sezonu iza sebe. Bio je to prvi nastup u dresu seniora Italije za tada 19-godišnjeg Gianluigija Buffona. U jednoj od najvažnijih utakmica, po onakvom terenu i vjerovatno na najgoroj podlozi ikada. 

Bila je to prva od 176 utakmica koliko ih je Buffon branio na golu Italije. Njegova nevjerovatna odbrana u prvom poluvremenu nakon udarca Dmitrija Alenicheva sa snijegom koji mu je udarao u lice pokazala se ključnom tokom dvomeča.

Također je zaradio udarac glavom u prsa od Fabija Cannavara u bizarnoj, ali vrijednoj proslavi Italijana. Azzurri su kasnije poveli preko Christiana Vierija i samo je Cannavarov autogol pokvario Buffonov dan u kojem je pokazao da je nevjerovatno siguran bez obzira na sve okolnosti u kojima se našao. Italija je pobijedila u drugoj utakmici i stigla do Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

Ta junaštva nisu bila veliko iznenađenje za svakoga ko je pomno pratio Buffona tokom prethodnih nekoliko sezona. Njegov profesionalni debi dogodio se za Parmu na San Siru protiv sjajne ekipe Milana iz 1990-ih, a Buffonove izvanredne odbrane kojima je zaustavljao Roberta Baggia i Marca Simonea samo su govorile za šta je ovaj čovjek spreman.

Oglasi

Naravno, nastavit će imati sjajnu karijeru, a ona je još uvijek na nekakvoj visokoj razini u dobi od 43 godine kada se vratio u svoj prvi klub Parmu. Nakon što je osvojio praktički sve što se može osvojiti s Juventusom, plus Svjetsko prvenstvo s Italijom i naslov Francuske s Paris Saint-Germainom u profesionalnoj karijeri od 1113 utakmica, Buffon je ostao isti, sa istim sjajem u očima kao i tog oktobra 1997. godine.

Nazire li se kraj ove veličanstvene karijere?

"Gledajte, u mojoj glavi doista postoji posljednji znak za zaustavljanje, maksimalna linija, a to je juni 2023.", rekao je Buffon Nickyju Bandiniju iz The Guardiana ranije ove godine. “To je maksimum, stvarno, stvarno maksimum".

“Kažu da kad dođeš u moje godine, pad se događa odjednom – od trenutka do trenutka. Ne vjerujem u ovo. Osjećam ono što osjećam, a osjećaji koje imam u sebi ne navode me na pomisao da će doći do nekog iznenadnog kolapsa".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kad god odluči objesiti rukavice, imat će na šta se osvrnuti i biti ponosan. Postao je najskuplji golman na svijetu s 23 godine, godinu dana kasnije osvojio je svoj prvi od 11 ligaških naslova i bio pobjednik Svjetskog prvenstva do 28. godine. Ali sjećanje na to da je sve počelo u onoj zimskoj neuslovnoj Moskvi u najtežim uslovima sa 19 godina, nezagrijan, kada Italija hvata voz za Mundijal u Francuskoj, sigurno će biti na samom vrhu kad Gigi počne razmišljati o jednoj od najspektakularnijih karijera bilo kojeg golmana u fudbalskoj historiji.

Tog 29. oktobra 1997. godine u Moskvi je stvorena velika legenda. Ostalo sve znate...

Top Komentari

user1650485565
Jedan od najboljih golmana u zadnjih 20 godina sigurno
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi