Italija će igrati na Mundijalu u Kataru?
FOTO: EPA

Povukli su konkretan potez

Italija će igrati na Mundijalu u Kataru?

H. Zilić

Mnogi postavljaju pitanje da li će se desiti presedan u svjetu fudbala u narednih mjesec dana? Mundijal u Kataru počinje 20. nomvembra utakmicom Katar - Ekavador, a atmosfera je sve napetija zbog uplitanja politike u sport. Vijest koja posljednjih dana prevladava u svijetu sporta je moguća suspenzija fudbalskoj selekciji Irana sa Mundijala u Kataru.

U pitanju je politička brutalnost koja posljednjih dana vlada u Iranu.

"Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je vrhunac. Fudbal koji je trebao biti bezbijedno mjesto za sve, nije siguran za žene, pa čak i za muškarce", stoji u pismu koje je stiglo na adresu FIFA-e.

FIFA je nedavno prijetila Fudbalskom savezu Irana sankcijama zbog zabrane ženama da prisustvuju utakmicama, a sada su pod još većim pritiskom.

Počelo se već spominjati koje bi reprezentacije mogle zaigrati umejsto Irana. Tako je svoje mjesto tražila Ukrajina, a pravilnik FIFA-e kaže da bi mjesto suspendovane reprezentacije trebela zauzeti naredna selekcija iz kontinentalne zone. Prema ovom pravilu, ako Iran bude suspendovan, njegovo mjesto zauzima UAE, koji su poraženi u azijskom baražu od Australije.

Naravno, vodeće nfudbalske nacije vrše pritisak prema FIFA- a prva se oglasila Italija sa konkretnim prijedlogom.

Oglasi

Tamošnja "Repubblica" je objavila da je amabsador UN-a poslao pismo Gianniu Infantinu na dresu FIFA-e kako bi Italija nastupila na prvenstvu u Kataru umjesto Irana.

Italijani su u prvom krugu baraža poraženi od Sjeverne Makedonije, pa bi eventualni povratak Italije izazvao ogromne i žestoke reakcije u svijetu fudbala.

Dosta reprezentacije prije Italije ima pravo da zauzme mjesto jedne od reprezentacija, za sve postoji pravilnik, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati u narednim danima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U Italiji su uvjereni da će FIFA popustiti i da će Azzuri naći mjesto umjesto Irana u grupi sa Engleskom, SAD-om i Velsom.

Mundijal u Kataru počinje 20. novembra, a čini se da je prije samog početka atmosfera itekako užarena.

Top Komentari

King_Kenny
...zamisli kakav dzon obraz trebas biti da uopste zatrazis nesto ovako?...kakav ljudski otpad,strasno...
4 2
user1579409590
Bruka i Sramota šta radi ova FIFA.. ovo se ne može tolerirati, ovako nesta da urade ...pa ako ste već izbacili Iran sa SP zbog politički razloga onda ste trebali baš iz tok Kontinenta da ubacite sljedeću Reprezentaciju al to je dokaz koliko se tu namjesta Italiji samo što ona ima svoje Ljude u FIFA-i .. VOLIM NOGOMET AL OVO JE ZA MENE CISTI DOKAZ STO JA NECU DA GLEDAM SP... SRAM VAS I STID BILO... **** FIFA
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi