Infantino potvrdio početak novog turnira: "Počinje 2025. godine i nastupiće 32 tima"

Promjene u svjetskom nogometu

Infantino potvrdio početak novog turnira: "Počinje 2025. godine i nastupiće 32 tima"

E. Škorić

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino najavio je novo Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 ekipe koje počinje od 2025. godine.

Infantino je na svojoj završnoj press konferenciji u Kataru najavio novo Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 predstavnika, a to će svakako podijeliti navijače.

Novi foramt započet će 2025. s istim brojem timova kao i Svjetsko prvenstvo 2022. - četiri godine nakon što je početni plan odbačen zbog pandemije.

Također će biti pokrenuto Svjetsko klupsko prvenstvo za žene, bez daljnjih pojedinosti, a potvrđeno je da će se Svjetsko klupsko prvenstvo 2022. održati u Maroku u februaru 2023. godine sa sedam timova. On je dodao da će biti održano i Svjetsko prvenstvo u fustalu za žene.

On je istakao da se razmatra čak i promjena prvobitno donesene odluke da se na Svjetskom prvenstvu 2026. godine igra u formatu sa 48 reprezentacija koje bi bile podijeljene u grupe sa po tri reprezentacije. "Moramo ponovo razmotriti ili ponovo razmotriti format", rekao je Infantino nakon što je, po njegovom mišljenju, perfektno bilo u Kataru sa 32 tima i a grupama od po četiri tima. 

Oglasi

Infantino je na press konferenciji kazao da je Svjetsko prvenstvo u Kataru zapravo "najbolje ikada".

Infantino kaže da je Svjetsko prvenstvo pokazalo "jedinstvenu, kohezivnu moć" i zahvaljuje svim uključenim radnicima i volonterima što su pomogli da ono bude "najbolje Svjetsko prvenstvo ikada".

"Imali smo 3,27 miliona gledatelja (na stadionima) i odigrali smo 62 utakmice bez incidenata, uz vrlo radosnu atmosferu", poručio je Infantino.

"Prvi put ikada, timovi sa svih kontinenata prešli su u nokaut fazu, a također smo prvi put imali ženu koja je sudila utakmicu, Stephanie Frappart iz Francuske, i to je bilo jako dobro", dodao je prvi čovjke svjetske nogometne federacije.

Ima još novina, tvrdi Infantino, kome će 16. marta započeti drugi mandat na čelu FIFA-e.

"Odobrili smo nove Fifine propise za nogometne agente, što je vrlo važan korak, nakon dvije godine rasprava... kako bismo unijeli više 'profesionalnosti', uključujući obvezni sustav licenciranja i uvođenje ograničenja provizije".

Promo

Top Komentari

denimen9
Prvih pet izdanja osvaja Real Madrid, kako smo i navikli..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi