Glad za pobjedom ne stanuje na Koševu

Sarajevo treba potpuni zaokret u sportskoj politici

Glad za pobjedom ne stanuje na Koševu · Komentar

A. Beganović

FK Sarajevo igra jednu od najlošijih sezona u posljednjih 10-15 godina. Smjena trenera nije donijela očekivani napredak, a igrački kadar nikako ne nudi svijetlu budućnost za bordo tim.

Iako je prije početka sezone važio za jednog najvećih favorita za osvajanje naslova, FK Sarajevo, u sami finiš sezone ulazi sa velikim strahom da će ostati bez nastupa na evropskoj sceni.

Bordo tim igra jednu od najgorih sezona u posljednjih deset godina i samo eventualno osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine koliko-toliko bi popravilo stvari iz ugla navijačkog puka.

Šest kola prije kraja prvenstvene trke bordo tim je sa minimalnim šansama da se kroz Premijer ligu plasira u Evropu, a podatak koji govori da u trenutnoj sezoni Sarajevo ima više poraza (10) nego u prethodne dvije cjelokupne (7) dovoljno govori o nemoći današnje ekipe.

Krenulo je Sarajevo u sezonu sa hrvatskim stručnjakom Goranom Sablićem na klupi, no loši rezultati "natjerali" su čelnike kluba da pronađu novog trenera.

Jedan od većinskih vlasnika upravljačkih prava i de facto čovjek koji se trenutno za sve pita na Koševu, Ismir Mirvić, zajedno sa svojim čovjekom od povjerenja, vanjskim saradnikom Ivanom Kepčijom, od velikog broja kandidata, kako domaćih tako i inostranih, odlučio se za makedonskog stručnjaka Aleksandra Vasoskog koji je pored Sarajeva u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Vardar i Akademiju Pandev.

Oglasi

Mnogo nade se polagalo u makedonskog stručnjaka, no sve je manje onih kojima je Sarajevo u srcu koji vjeruju da Vasoski može biti dugoročno rješenje za uvijek vruću trenersku klupu ekipe sa Koševa.

Njegovo veličanstvo - rezultat mu nikako ne idu u prilog, ali da stvar bude gora, ne samo on, nego i igra koju pružaju njegovi izabranici, pogotovo protiv onih boljih premijerligaških klubova. Protiv autsajdera Sarajevo pod Vasoskim zna djelovati goropadno, no protiv timova i u teškim utakmicama na kojima se zapravo pokazuje da li si igrač ali i trener za veliki stvari, to jednostavno ne ide.

Tako je bilo protiv Željezničara, pritusnitim teškom finansijskom krizom, pa zatim protiv Borca i Zrinjskog i na samom kraju protiv Tuzla Cityja. Četiri "velike" utakmice i samo jedan bod uz gol razliku 8:1 dovoljno govore o svemu.

A, subotnji susret protiv Tuzla Cityja u kojem je Sarajevu trebala pobjeda da "zakuha" borbu za izlazak u Evropu, zapravo je pokazao svu nemoć današnjeg bordo tima. I nije Sarajevo izgubilo zbog sumnjive situacije koja je prethodila gostujućem pogotku. Izgubilo je jer nema kvalitete, a ni gladi za pobjedom kojom bi se nadoknadio manjak kvalitete.

Igra koja nema glavu i rep. Igra bez energije, neugirana odbrana, vezni red bez bilo kakvog, "vica" s kojim bi se između ostalog pravio višak, bez čega danas savremeni fudbal ne funkcioniše, te napad bez ubojitosti. Ukratko se na ovaj način može dočarati igra Sarajeva pod palicom makedonskog stručnjaka.

Oglasi

I još kada tu dodamo, zanemariv broj mladih igrača sa značajnijom ulogom u timu iz vlastite Akademije s kojom se čelnici kluba, bilo prošli ili sadašnji, često hvale, dobijemo Sarajevo kojeg s tribina često posmataraju samo oni najzagriženiji ljubitelji kluba iz Titove 38/b.

Kup za spas sezone ili pehar "varalica"?

Sarajevo je nakon poraza od Tuzla Cityja svoje šanse za plasman u Evropu kroz prvenstvo svelo na minimum, ali ostala je nada bordo timu da će se kroz Kup probiti do evropske scene.

Protivnik Sarajevu u finalu Kupa je Velež, ekipa koja je također u ovoj sezoni imala par teških perioda ali i ekipa koja u posljednje vrijeme igra bolje od Sarajeva. Dakle, nada još uvijek tinja ali sa pristupom kakav pokazuju igrači Sarajeva u "velikim" utakmicama pa i samom igrom, možemo reći da je i ta nada na staklenim nogama.

Eventualni neuspjeh u Kupu, odnosno neizlazak na evropsku scenu, za Sarajevo i navijače bi bio i više od razočaravajućeg, ali u isto vrijeme, osvajanje pehara "slagalo" bi čelne ljude kluba da su na pravom kursu. A, nisu jer kurs kojim trenutno plovi bordo brod, prije svega vezan za sportsku politiku, je kurs sa kojeg za dobro Sarajeva se mora što prije skrenuti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Polovni, istrošeni igrači u smiraju karijere koji ne mogu igrati nigdje van granica Bosne i Hercegovine i kojima je jedini motiv uzeti još koji dinar prije konačnog kraja, te oni koji su se u najboljim igračkim godinama vratili iz inostranstva ne mogu biti temelj Sarajeva.

A, kuća se gradi od temelja i upravo zbog toga, još jučer su Mirvić i njegovi saradnici, kako domaći tako i vanjski, fokus sa društvenih mreža i tinejdžerskih gluposti, morali prebaciti na fudbal, te početi razmišljati o budućnosti, više nego o finalu Kupa Bosne i Hercegovine. A, ona pripada mladima. Ima Sarajevo u kadru mladih igrača, a i u juniorskom pogonu, kojima se treba dati prava prilika i koji mogu biti nosioci igre.  Uz par dobrih, iskusnijih igrača, sasvim sigurno će dati Sarajevu ono što danas nema - glad za pobjedama.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

pitariistok
Ono kad zagrizeni navijac seljeznicara napise text kako bi se sladio trenutnom formom kosevskog velikana....
11 12
Nele.
Djaba pare, djaba sve uvijek bili i ostali mladji i manji sarajevski prvoligas.
7 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi