Globalizacija fudbala

Spas je u međunarodnim takmičenjima

Globalizacija fudbala

Globalizacija svjetskog društva proces je koji sve više uzima maha u modernoj civilizaciji. Naravno, ove promjene neće zaobići ni sport.

Fudbal, kao najpopularniji sport na planeti, sve više prati trendove globalizacije. Klasičan primjer toga je UEFA-ina Liga prvaka, koja je, poslije svjetskog prvenstva, najzanimljivije i najpraćenije fudbalsko takmičenje na zemlji.

Liga prvaka polako, ali sigurno, otima primat nacionalnim fudbalskim prvenstvima, pogotovo onim fudbalskih slabijih zemalja. Danas naslov prvaka zemlje znači igranje barem kvalifikacija za Ligu prvaka, što većini klubova više znači od samog naslova prvaka države.

Razlog ovome je sasvim jednostavan - novac. Igranje u grupnoj fazi Lige prvaka donosi daleko veću finansijsku dobit, nego naslov prvaka države, a o nacionalnim kupovima da i ne pričamo. Upravo su nacionalna kup takmičenja većine evropskih država odavno pala u sjenu međunarodnih takmičenja. Zato i ne treba čuditi kada se treneri ekipa odluče u kup utakmicama na teren poslati B ekipu, jer prvu ekipu žele sačuvati za (finansijski) važnije utakmice.

UEFA se za sada protivi ujedinjavanju nacionalnih liga u regionalne, kao što je to već odavno slučaj u košarci. Međutim, ni čelnici krovne evropske kuće fudbala neće se moći dugo opirati trendovima. Svakako da je u interesu većine klubova da tokom sezone ima što više jakih utakmica, što samim tim znači i veću finanijsku dobit.

Ovdje bi najviše mogli profitirati klubovi iz "malih" fudbalskih zemalja, kao što je to i Bosna i Hercegovina, jer bi umjesto nezanimljivih i nekvalitetnih utakmica domaćih prvenstava dobilo regionalno takmičenje, koje bi bilo znatno kvalitetnije i isplatnije.

Škotski klubovi iz Glasgowa, Celtic i Rangers, već godinama kuju planove kako se priključiti engleskoj Premier ligi, jer u domaćoj škotskoj nemaju prostora za napredak, a i takmičenje je dugi niz godina prilično nezanimljivo jer se ova dva kluba konstantno izmjenjuju na vrhu tabele.

Naravno i veliki klubovi iz Liga petice mogli bi imati velikog interesa, iako oni već iz sezone u sezonu stalno igraju jedni protiv drugih u okviru Lige prvaka. Slikovit je primjer Liverpoola, koji je ove sezone ispao već u prvoj fazi takmičenja, a male su šanse da će kroz Premier ligu izboriti plasman u Ligu prvaka i naredne sezone, pa su na Anfieldu već u panici u strahu od toga šta ih čeka naredne sezone. Bez Lige prvaka nema ni novca, a bez novca će Redsi jako teško sačuvati svoje glavne zvijezde. Dakle, interes je jasan a on se zove Liga prvaka i međunarodna takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.