GoalRef i Hawk-Eye dobili licencu FIFA-e

Velika prekretnica u uvođenju tehnologije

GoalRef i Hawk-Eye dobili licencu FIFA-e

A. Haznadarević
Teme:

Nakon opsežnih dugogodišnjih istraživanja, FIFA je parafirala ugovor sa proizvođačima elektronske opreme Hawk-Eye i GoalRef, koji će proizvoditi sisteme za praćenje prelaska lopte preko gol-crte, i tako u mnogome olakšati posao sudijama, te smanjiti broj njihovih grešaka.

Kako se navodi u saopštenju ove Organizacije, radi se o pravoj prekretnici za uvođenje tehnologije u fudbal, a do službenog uvođenja, ostala je svega još jedna inspekcija.

 

"Ovo je prekretnica u uvođenju tehnologije u fudbal. Proces je počeo još 2011. godine, a sada dvije firme imaju službenu dozvolu za izradu sistema", navodi se u saopštenju FIFA-e.

 

Oba sistema će biti isprobana prvi put na zvaničnom takmičenju nerednog ljeta na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu.  Testiranje sistema započelo je u oktobru prošle godine u laboratoriju u kojem su simulirane različite situacije na terenima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.