Golman Wolfsburga je iz BiH: Zdravstvene probleme prebrodio i ostvario san
Foto: EPA

Pavao Pervan govorio za SportSport.ba

Golman Wolfsburga je iz BiH: Zdravstvene probleme prebrodio i ostvario san · Intervju

Od fudbalera iz BiH među prvima je dres Wolfsburga nosio Bruno Akrapović. Za 'zelene' kasnije će nastupati još Sead Ramović, Sead Kapetanović, zatim Marko Topić, a najsvjetlije klupske stranice ovog bundesligaša ispisali su Edin Džeko i Zvjezdan Misimović koji su golovima, asistencijama i kolosalnim igrama u sezoni 2008/2009. vodili Vukove do prve titule u historiji.

Wolfsburg i danas u svojim redovima ima fudbalera iz BiH za kojeg je, ruku na srce, malo ko čuo. U pitanju je Pavao Pervan. Radi se o 31-godišnjem čuvaru mreže koji je rodno Livno napustio još kao dijete, a uz rat koji se širio našom zemljom, pri odluci da porodica Pervan spakuje kofere utjecali su i problemi s bubrezima koje je Pavao imao.

Za Pervana je to danas prošlost. U međuvremenu se okrenuo fudbalu i preko austrijskih niželigaša uspio je da dođe do velikog Wolfsburga čiji u posljednje vrijeme nije samo član već i - prvi golman.

Tako smo razgovor s Pervanom otvorili aktuelnošću. Činjenica da je konačno dočekao šansu na golu čini ga ponosnim.

- Jako sam ponosan na to što sam uopšte dobio priliku da se okušam u Bundesligi. Danas jednostavno uživam u svakom danu, svakom treningu, svakoj utakmici... Biti dio jednog kluba kao što je Wolfsburg je jako velika stvar. Pokušavam iz ovoga svega izvući maksimum i odužiti se svima u klubu na ukazanom povjerenju, priča Pavao Pervan na početku razgovora za SportSport.ba.

Šta je to što njemački fudbal čini posebnim?

- Iako sam rođen u BiH, praktički cijeli svoj život sam proveo u Austriji i sa sigurnošću mogu reći da je prilično velika razlika biti fudbaler u Njemačkoj. Ovdje se na fudbal gleda ekstremnije, veća je gledanost na utakmicama, a i sami klubovi su bolji. Kada ste okruženi sa svim tim sto puta vam prođu kroz glavu trenuci kada ste nekada o svemu tome maštali kao tinejdžer. Užitak je biti dio svega toga.

Mjesecima ste čekali šansu. Vjerovatno ne krijete da je bilo teško sjediti na klupi...

- U posljednje vrijeme branim redovito, no podsjetit ću vas da sam prvu utakmicu za Wolfsburg odigrao odmah na startu Bundeslige. U drugom kolu protiv Bayera. Našem golmanu je tada dozvoljeno da zbog rođenja djeteta posjeti suprugu u bolnici i na kraju sam, eto, spletom okolnosti vrlo brzo dočekao debi i dobro je ispalo, jer smo kao gosti slavili u Leverkusenu sa 3:1. Bilo mi je, naravno, neobično 'grijati' klupu jer sam u svom prethodnom klubu LASK-u branio redovito, ali bio sam svjestan situacije. Wolfsburg ima fantastičnog golmana i nije mi preostajalo ništa nego da strpljivo čekam šansu. Na kraju sam je, hvala Bogu, dočekao.

Image result for pavao pervan wolfsburg

Jeste li zadovoljni s onim što se dosad pokazali?

- Po prirodi sam takav da uvijek smatram da može bolje. Mislim da svoj posao odrađujem korektno. Ružno je da sada sebe hvalim, ističem, ali ako su u klubu zadovoljni, nema razloga da ne budem i ja.

Vaš put do Wolfsburga nije bio nimalo lagan. Branili ste za drugoligaše, trećeligaše... 

- Ja nisam prošao onaj klasični fudbalski put, odnosno nisam bio dio neke akademije ili reprezentacije, već sam put krčio braneći za 'male' klubove. Bilo me je u Lustenau, Schwechatu, Paschingu, da bi onda osam godina proveo u LASK-u za koji sam nastupio na više od 200 utakmica. S tim klubom sam od treće lige došao do najjače u Austriji, štaviše izborili smo i plasman u Evropu, što je bio i pravi momenat da završim tu lijepu priču i preselim u Njemačku. Bilo je borbe na svim stranama i danas me čini radosnim što sam do transfera u Bundesligu došao isključivo svojim radom. Živim svoj san.

Danas ste u Wolfsbrugu, branite redovito... Šta je sljedeći cilj?

- Cilj mi je da imam što više utakmica na ovom nivou i da se razvijem kao sportista i čovjek. Također, želim se maksimalno podrediti i Wolfsburgu kako bismo vratili ovaj klub tamo gdje pripada, a to je u vrh Bundeslige i Ligu prvaka. Do toga je dug put, ali spreman sam da pomažem ekipi u kojoj god funkciji to bilo. Nadam se da će se ispuniti sve to.

Image result for pavao pervan wolfsburg

Kako gledate na cjelokupnu sezonu, posebno na borbu za naslov?

- Prilično je uzbudljiva sezona bila. Bayernu nije išlo u početku dobro, ali sam se nadao da će se vratiti, jer sam se i sam uvjerio koliko su jaki kao tim. Dovoljno je vidjeti kakve igrače imaju... Isto tako se ne smije podcijeniti ni Borussia Dortmund, bit će sigurno napeto, međutim na kraju mislim da će Bayern biti taj koji će prvi proći kroz cilj. Na ruku im ide to što tu posljednju utakmicu igraju na domaćem terenu, a nekim kombinacijama protiv Eintrachta bi im čak i bod bio dovoljan.

Priča li se danas u Wolfsburgu o Edinu Džeki i Zvjezdanu Misimoviću?

- Nažalost nisam imao priliku da igram zajedno s njima, ali sam primijetio, naravno, kakav ugled uživaju u ovom klubu. Velike su legende. Svi o njima imaju samo pozitivne riječi. Sad na zadnjoj utakmici se proslavlja decenija od osvajanja titule i čuo sam baš da bi oni mogli doći, tako da bi mi bilo drago kada bih barem jednog od njih dvojice upoznao. Osim što su fantastični igrači, čuo sam i da su i dobri ljudi.

Dolazite li često u rodno Livno?

- Dolazim barem dva puta godišnje. Otišao sam veoma rano iz tog grada, ali mi je ostao u srcu i rado mu se vraćam kada sam god u prilici. Tamo i danas imam mnogo prijatelja i rodbine, koji redovito prate Wolfsburg zbog mene, jer znaju koliko sam naporno radio kako bih došao do ovoga gdje sam danas. Poneko od prijatelja se i na kladionici okladi na Wolfsburg, pa čim izgube novac, odmah me zovu i zezaju se (smijeh).

Image result for pavao pervan

Malo je poznato da je ste tokom života u BiH imali i zdravstvene probleme.

- Da, baš tako. Imao sam problema sa bubrezima i svako malo roditelji su me morali voditi po bolnicama. U Livnu mi nisu mogli pomoći, često sam odlazio u Zagreb, pa u Njemačku... S obzirom da situacija u BiH nije bila baš najbolja u tom periodu, kao ni danas, roditelji su donijeli odluku da se spakuju i odsele u Austriju gdje sam dobio priliku za jedan bolji život. Nikada mi u Austriji ništa nije nedostajalo i jako sam zahvalan toj zemlji na svemu što je učinila za mene i moju porodicu.

Da li pratite reprezentaciju BiH?

- Kako da ne. Vidim da stvari idu prilično dobro pod vodstvom Prosinečkog, a i igrači koji igraju za BiH su fenomenalni. Džeko, Pjanić..., da ne nabrajam dalje. Drago mi je da je tako.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Iz BiH vas nikada nisu kontaktirali, ali Austrijanci zato jesu, u nekoliko navrata.

- Austrija mi je s godinama prirasla mnogo srcu i ako ikad išta mogu napraviti za tu zemlju, učinit ću to sa srcem i strašću. Ne mogu zaboraviti šta je dala meni i mojoj porodici. Do sada sam nekoliko puta pozivan u reprezentaciju, a vjerujem da će moj status postati i bolji ukoliko nastavim da budem dobar. Dakle, sve je do mene.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi