"Golmani ludi? Jesu. Ako ti je svejedno, propao si, majstore, samo ti nisu javili..."

Golman Radnika iz Bijeljine Luka Bilobrk za SportSport.ba

"Golmani ludi? Jesu. Ako ti je svejedno, propao si, majstore, samo ti nisu javili..."

Malo je likova kao što je on u bh. nogometu. Golmana još manje. Luka Bilobrk se bez dileme može smatrati jednim od najboljih koji su branili u Premijer ligi BiH u posljednjoj deceniji, a iako su mnogi njegovi vršnjaci već odavno u mirovini, njegovoj karijeri se još ne bliži kraju jer danas brani bolje nego ikada!

Bilobrkova karijera je prepuna uspona i padova. Ponekad je razmišljao da rukavice baci i okrene se nekom drugom zanimanju, zaboravi nogomet, ali borba i nesalomljivi karakter mu to jednostavno nisu dopustili.

"Kada sam bio u Travniku malo je nedostajalo da već na startu karijere ostavim fudbal i radim nešto drugo. Pogađale su me neke nepravde, ali, kako kažu, ojača te ono što te ne ubije. Možda bih napravio mnogo više da sam bio 'podoban' pojedincima. Niko me kroz karijeru nije gurao niti jedan posto, probijao sam se sam koliko sam mogao i zato sam zadovoljan i sa ovim. Vjerujem da ću jednog dana kao trener biti mnogo uspješniji", kaže Luka Bilobrk na početku razgovora za SportSport.ba.

Teško ćete bilo gdje naći kakvu mrlju uz njegovo ime.

"Rano sam se oženio, već sa 22 godine i nisam imao ni vremena da pravim neke gluposti. Morao sam se odmah smiriti i voditi miran život. Jedino sam možda lud kada meni i mom klubu ne ide najbolje. Volio bih da su takvi svi, jer ako nešto mrzim, to su lijenčine i ljude koji nemaju nikakvih ambicija. Alergičan sam na to!"

Ni sam ne zna koliko iza sebe ima utakmica. Može se pohvaliti i kako je odbranio penal velikom Antoniju Di Nataleu kada je igrao protiv Udinesea. 

"Haha, nije mu 'upalila' panenka. Odmah nakon što sam odbranio, nasmijao se, prišao mi i čestitao. Primijetio sam da je on totalno u svom filmu. Tokom utakmice ni sa kim od fudbalera na komunicira, ali ni prije, totalno je koncentrisan na sebe i svoju igru."

Prisjetio se i 'okršaja' sa Muamerom Svrakom u finalu Kupa BiH protiv Željezničara.

"Bilo je to 2012. godine, pucali su se penali... Te sezone Svraka je stvarno igrao odlično, iz igre mi je dao četiri pogotka sa oko pet-šest metara udaljenosti, a kada je došlo vrijeme za penale, dobacio sam mu da je to daleko za njega. I šta je bilo? On se na to samo nasmijao, a nekoliko sekundi kasnije ja sam uhvatio živu loptu. Uz to smo i osvojili Kup BiH", prisjeća se raspoloženi Bilobrk.

Gotovo cijelu karijeru je proveo u Premijer ligi BiH. Kockice se nisu poklopile da napravi nešto više.

"Odmah nakon finala Kupa BiH bila je opcija da karijeru nastavim u Turskoj. Konyaspor je tek ušao u 1. tursku ligu, njihovi čelnici su dolazili da me gledaju i bili smo skoro sve dogovorili, ali onda kada je došlo vrijeme za potpis trener i sportski direktor su dobili otkaz. Šteta. Javljala se i Wisla iz Krakowa, bila je također opcija i za ruski Spartak Nalchik dok sam bio u Čeliku. Oni su bili i poslali ponudu, što sam ja saznao tek par mjeseci kasnije. Jednostavno nije se dalo..."

Najbolji igrači s kojima je dijelio svlačionicu su...

"Wagner i Nermin Šabić, definitivno. To su doktori ove igre. Kod Wagnera me je oduševilo sve, igra glavom, tajming, tehnika, kretanje... Sve ima! A Šabić je imao perfektan smisao za igru, sa 70 metara je mogao pogoditi igrača gdje god hoće. Davao je golove sa svih pozicija."

Sutra ga čeka utakmica protiv Zvijezde 09. Otkrio je kako i on ima svoje rituale.

"Pred utakmicu želim mir, fokus mi je samo na utakmici i tada ne volim biti među ljudima. Još uvijek imam pozitivnu tremu kada god igram. Kada mi bude svejedno ko je protivnik i kada igramo, onda je vrijeme da se pakujem i lagano u mirovinu."

Upitali smo ga ima li istine u pričama da golman mora imati i određenu dozu 'ludosti'.

"Ako nemaš dozu ludosti, ne možeš biti golman. Ne može biti golmanu svejedno ako primi gol. Ako je svejedno, onda si, majstore, propao samo ti niko nije javio."

Kroz karijeru je sarađivao s brojnim trenerima, Slavko Petrović mu je čak - trideseti.

"Kada sam otišao iz Širokog Brijega bio sam skoro karijeru nastavio u Bjelovaru. Tamo sam trebao braniti i biti ujedno trener golmana, ali nisam se u međuvremenu pokajao što sam na kraju, ipak, ostao u BiH. Radnik kao klub me je pozitivno iznenadio, Krstajić je to baš dobro posložio. I o treneru Petroviću mogu reći samo najbolje. Disciplinovan je, voli tempo, da tim bude agresivan..."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, zamolili smo Luku da nam sastavi idealan tim od igrača s kojim je dosad igrao. Papir i olovka i bacio se na posao.

"Sebe ću staviti na gol, a u timu su još: Ćorić, Marković, Ješe, Bralić, Marciano, Šabić, Wagner, Menalo, Zakarić i Hadžić."

Top Komentari

DadiG
Možda je do mene ali ne kontam naslov.
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi