Stiže golmansko pravilo koje znači revoluciju u fudbalu: "Sudija će dići ruku i početi odbrojavati"

IFAB najavio

Stiže golmansko pravilo koje znači revoluciju u fudbalu: "Sudija će dići ruku i početi odbrojavati"

A. Čaušević
Teme:

Sudije će dobiti odriješene ruke da aktiviraju pravilo koje je odavno postoji, ali je na neki način izumrlo i rijetko kad se primjenjuje. Međutim, nakon novih instrukcija fudbal će sigurno dobiti jednu novu dimenziju.

IFAB odnosno tijelo odgovorno za pravila fudbalske igre i njegove promjena odustalo je od isključenja na vrijeme zbog taktičkih prekršaja i pretjeranih prosvjeda, odnosno uvođenja plavog kartona.

Međutim sada je najavljeno jedno novo pravilo, koje će kao i uvijek proći na nižim nivoima prije nego što i službeno zaživi. Na udaru će se naći golmani.

Naime, novo pravilo će pokušati da spriječi golmane da kradu vrijeme. Radi se o pravilu koje već postoji, ali je prikladno modificirano. Do sada su sudije uglavnom zatvarale oči, ali to više neće biti slučaj.

Koliko puta se desi da sudija dosuđuje indirekt jer je golman držao loptu duže od 6 sekundi? Praktički nikad. Ipak ovo pravilo postoji i tokom svake utakmice može se vidjeti mnogo ovakvih slučajeva.

Trenutno se takvo ponašanje golmana kažnjava indirektnim slobodnim udarcem u kaznenom prostoru i ekipi može dati dobru priliku postizanje gola te uveliko utjecati na končan rezultat.

Oglasi

Pravilo o kojem je riječ je broj 12 fudbalskih propisa, koji u paragrafu 2 stoji: "Indirektan slobodni udarac dosuđuje se ako golman unutar vlastitog kaznenog prostora, počini jedan od sljedećih prekršaja: kontroliše loptu šakama/rukama više od šest sekundi prije nego što je pusti."

Prema novom golmansko pravilu o gubitku vremena, koje se može isprobati od sljedeće sezone u bilo kojem takmičenju osim u prva dva ranga nacionalnih liga, golmani će moći držati loptu 8 sekundi umjesto dosadašnjih 6.

U posljednjih 5 sekundi , međutim, sudija podići ruku i brojati s pet prstiju kako bi obavijestio golmana koliko mu je vremena preostalo da pusti loptu iz ruku.

Što se tiče nove sankcije umjesto indirektna protivnička ekipa će imati ubacivanje u liniji s jedanaestercem ili korner. Ukratko, bila bi to odluka s manjim utjecajem na tijek utakmice, koja bi potaknula sudije da je donesu s manje straha u odnosu na trenutno pravilo koje se praktički nikad ne primjenjuje.

Izvršni direktor FS Škotske, Ian Maxwell, je član upravnog odbora IFAB-a, je objasnio novo pravilo u detalje:

"Primijetili smo sve veći trend gubljenja vremena tokom igre i to se dešava kada je lopta kod golmana u rukama. Definitivno je sudijama teška situacija za rješavanje prema trenutnim pravilima, jer im je odluka za dosuđivanje indirekta veoma teška.

"Pa pokušavamo povećati to vrijeme na 8 sekundi. Sudac će podići ruku kako bi signalizirao zadnjih 5 sekundi, tako da svi koji igraju i gledatelji na stadionu budu svjesni toga. Procijenit ćemo učinak koji će imati i nadamo se da to znači povećanje broja odigranih minuta", kazao je Maxwell.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi