U fudbal stiže plavi karton i donijet će pravu revoluciju: Evo šta bi to moglo značiti za fudbalere

Hoće li se uvesti novo pravilo?

U fudbal stiže plavi karton i donijet će pravu revoluciju: Evo šta bi to moglo značiti za fudbalere

Admin Čaušević
Teme:

Nakon crvenog, žutog i bijelog u fudbal stiže i plavi karton. Britanski Telegraph izvještava kako će pravilo o novom kartonu koji će na neki način sigurno donijeti revoluciju u najpopularniji sport na svijetu.

Međunarodni odbor za pravila fudbalske igre (IFAB) namjerava da u fudbal uvede i plavi karton što predstavlja revolucionarni potez nakon onog iz 1970. godine kada su se počeli koristiti žuti i crveni kartoni.

Svi oni koji dobiju plavi karton će van terena biti udaljeni na deset minuta, a ova javna opomena će se dobivati u slučajevima ciničnih prekršaja ili u slučaju neslaganja sa sudijskim odlukama.

Prema novom protokolu koji će biti objavljen u narednim danima plavi karton bi trebao biti dodjeljivan za prekršaje koji sprječavaju obećavajući napad plus neslaganje.

Novitet je i taj da će dva dobivena plava kartona biti jednaka crvenom kartonu. Također kombinacija žutog i plavog kartona će značiti isključenje.

Oglasi

Kao pravi primjer za plavi karton navedena je situacija sa finala Evropskog prvenstva kada je Giorgio Chiellini za dres povukao sa leđa Bukaya Saku i spriječio ga u izglednoj prilici.

Kako sada stvari stoje takmičenja od najvećeg nivoa bit će isključena iz inicijalnog testiranja u profesionalnom fudbalu u slučaju, ali bi testiranja u najvažnijim takmičenjima mogla početi već na ljeto.

UEFA na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Čeferinom se ranije protivila uvođenju novog pravila, ali će ga na kraju morati početi primjenjivati jer ga je donio IFAB kao najveće tijelo za pravila fudbalske igre.

Inače, pravilo plavog kartona postoji u ragbiju i upravo je taj sport poslužio IFAB-u kao zvijezda vodilja da se novi karton uvede i u fudbal.

Oglasi

Podsjećanja radi, osim žutog i crvenog u fudbalu od prije nekoliko godina postoji i bijeli karton koji ne predstavlja nikakvu prijetnju fudbalerima.

Za novi karton u fudbalu simbolično je izabrana bijela boja jer se ova "opomena" podsjeća na nevinost i dodjeljuje se u slučaju fair-play poteza.

Nekoliko sati nakon što se pojavila vijest o uvođenju plavog kartona u fudbal reagovala je i FIFA kratkim saopštenjem.

"FIFA želi pojasniti da su izvještaji o takozvanom 'plavom kartonu' na elitnom fudbalskom nivou natočna i preuranjena.

Sva takva ispitivanja, ako se provedu, trebala bi biti ograničena na testiranje na odgovoran način na nižim niovoima, što je stajalište koje FIFA namjerava ponoviti kada se o ovoj tački dnevnog reda bude raspravljalo na IFAB-ovoj Glavnoj skupštini 2. marta", poručili su iz FIFA-e.

Top Komentari

Blueboy
Jeb..i ste fudbal totalno
0 0
user1647539682
Ljudi ce pravit namjerno te plave kartone da se malo odmore a njegov tim ce zadrzavat loptu tih pisljivi 10 min vise koriszi nego stete od tog sranja
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi