Gorka pilula, najteži poraz i debi Sergeja Barbareza

Sjećanje na Argentinu 1998.

Gorka pilula, najteži poraz i debi Sergeja Barbareza

Mnogo je gorkih pilula popila Bosna i Hercegovina na svom putu ka statusu respektabilne selekcije kakva je danas, a među njima posebno peče stara rana iz Cordobe. 

Bio je 14. maj 1998. godine, mjesec dana uoči velike smotre u Francuskoj koplja smo ukrstili sa nadobudnim Argentincima koji su te večeri prikupljali samopouzdanje pred Mundijal i sve ono što su mogli - rutinski pospremali u Dedićevu mrežu.

Noć nezaboravnog Gabriela Omara Batistute koji je postigao hat trick, potpomogli su Ariel Ortega te i danas aktivni Javier Zanetti. Rezultat je na kraju bio jednak organizaciji kompletnog putovanja do daleke zemlje - sraman i bolan.

Pukli smo sa 5:0, i jedina utjeha bio je debi Sergeja Barbareza koga smo svi s nestrpljenjem isčekivali, baš kao ovog puta Seada Kolašinca.

Na kraju smo boljem protivniku pružili ruku, upisali najteži poraz u historiji države, vratili se u realnost, i krenuli dalje.

Godinama smo rasli, postajali sve cjenjenijii i petnaest godina kasnije postali respektabilna selekcija u svjetskim okvirima, sposobna plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Ovog puta sigurno nećemo biti topovska hrana Argentincima, makar oni bili i danas jaki kao i u maju 1998. godine.

Argentina - BiH 5:0

Cordoba, 46.700 gledatelja. Strijelci: Batistuta 4, 23, 79, Zanetti 55, Ortega 60.

Argentina: Roa (46. Burgos), Ayala, Sensini, Paz, Zanetti, Almeyda (89. Astrada), Simeone (63. Gallardo), Veron, Ortega (83. Delgado), Batistuta, Lopez. Selektor: Daniel Pasarela.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Bosna i Hercegovina: Dedić, Varešanović, Katana, Ramčić, Kapetanović, Demirović, Dodik (55. Kevrić), Barbarez (85. Brkić), Mujdža, Salihamidžić, Bolić (76. Hota). Selektor: Džemaludin Mušović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti