Gotova sezona u Argentini, nema ispadanja naredne dvije godine
Predsjednik AFA-e Claudio "Chiqui" Tapia (lijevo)

Potvrdio predsjednik Argentinske fudbalske federacije

Gotova sezona u Argentini, nema ispadanja naredne dvije godine

Još nije 100% zvanično, ali Argentinci su očigledno odlučili okončati fudbalsku sezonu u svojoj zemlji.

Prvobitni stav argentinskih fudbalskih autoriteta je bio da se sezona (sva takmičenja) pokuša okončati na terenu, ali se već neko vrijeme u medijima špekulisalo da je AFA (Argentinska fudbalska asocijacija) ipak odlučila da zbog problema koje je donijela pandemija novog koronavirusa to neće biti moguće.

Danas je predsjednik AFA-e, Claudio "Chiqui" Tapia potvrdio da se sezona otkazuje.

"Završavamo sve turnire", izjavio je Tapia za medije u Argentini, pa nastavio: "Ideja je da nastavimo igrati fudbal kada vlasti to dozvole i kada bude postojala maksimalna sigurnost".

Tapia je također poručio da ove, ali i naredne sezone nema ispadanja iz fudbalskih liga u Argentini. Inače, o timovima koji ispadaju u Argentini se odlučuje po principu "broja bodova po utakmici" u periodu od protekle tri sezone.

Predsjednik AFA-e je istakao da će promocije u viši rang biti, ali nije precizirao o kojim se ligama radi niti na koji će način o istoj biti odlučeno.

O plsmanu u međunarodna takmičenja, Copa Libertadores i Copa Sudamericana, odlučuje trenutno stanje.

Kada je riječ o mjestima u međunarodnim takmičenjima koja su klubovi trebali izboriti kroz kup takmičenja, Tapia je poručio da će u narednom periodu biti dogovoreno kako će ona biti dodijeljena (postoji mogućnost da se neke utakmice odigraju čim se za to steknu uslovi).

Najvažnije je svakako to da je otkazan Copa Superliga, turnir na kojem učestvuju 24 ekipe koji je trebao završiti u maju. Samo jedna runda Cupa Superlige je odigrana prije nego što je Argentina otišla u karantin.

Podsjetimo, šampionat Argentine, Superliga, je okončan prvog vikenda u martu - Boca je uz dosta drame stigla do titule u zadnjem kolu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi