Grčka kroz produžetak u polufinale
Nikos Zisis je odigrao odličnu utakmicu baš kao i protiv Njemačke

Eurobasket 2009

Grčka kroz produžetak u polufinale

Grčka je treći polufinalist Eurobasketa nakon što su večeras nakon produžetka savladali Tursku rezultatom 76:74. Grčka će se u polufinalu susresti sa Španijom.

Iako prvo poluvrijeme nije tako izgledalo, drugo poluvrijeme je utakmicu pretvorilo u pravi spektakl. Prvo poluvrijeme je proteklo u takmičenju ko će napraviti više grešaka, dok je drugo poluvrijeme bilo za infarkt.

Prvu četvrtinu su Grci dobili sa 17;14, dok je druga završila sa 12:12. Turska je napravila mnogo grešaka, a rezultatski u igri ih je držao vrlo dobri Omer Onan, koji je bio jedina svjetla tačka Tanjevićevog tima.

Grci su poluvrijeme dobili pod obručem. Schortsanitis i Bourosis su potpuno iz igre izbacili turske centre, kao i Turkoglua koji je poluvrijeme završio sa skromnih 2 poena.

Nastavak je donio bolju igru oba tima. Vanjski igrači su smekšali ruke, pa su počele ulaziti i trice, što dotad nije polazilo za rukom ni jednima ni drugima. Turska je treću dionicu dobila rezultatom 20:18.

A tek četvrta četvrtina, to je bio spektakl za oči. Grci su bolje počeli posljednju dionicu, a Turci do  vodstva dolaze tačno na 5 minuta do kraja kada Turkoglu tricom donosi vodstvo Turskoj. Završnica je bila samo za one s boljim živcima, ali i srcem.

Grčka je imala vodstvo od dva poena razlike, a onda Ender Arslan s istekom vremena odlično ulazi pod obruč Grka i polaže za konačnih 65:65. Otišlo se u produžetke.

Grčka puno bolje otvara produžetak i odlazi na plus pet, ali se izabranici Bogdana Tanjevića nisu predavali. S dvije trice Turkoglua i Ilyasove došli su do poravnanja. Nakon toga Zisis pogađa  slobodno bacanje  za vodstvo Grčke, a Arslan u narednom napadu promašuje šut za tri poena i Grčka slavi sa 76:74.

Grčka je u polufinalu protiv Španije, a Turska se kao domaćin plasirala na SP na kojem se s ovim timom, ovim selektorom i prepunim dvoranama narednog ljeta može nadati dobrom rezultatu.

Bila je ovo 200. jubilarna utakmica Turske i 100. poraz na velikim takmičenjima, a isto toliko su skupili i pobjeda. Grčka je upisala i petu u nizu pobjedu nad Turskom u međusobnim duelima.

Nikos Zisis je u svom 100. nastupu za nacionalni tim odigrao vrlo dobro ubacivši 14 poena i ostvarivši 7 skokova. Spanoulis je imao 23 poena i bio je nezadrživ, dok je odličnu partiju pružio i Fotsis sa 11 poena i 13 skokova.

Kod Turaka su najbolji bili Onan i Turkoglu sa po 13 poena, Ilyasova je dodao 9 poena i 7 skokova, dok je Omer Asik zabilježio 9 poena.

GRČKA – TURSKA  76:74

KATOWICE – Spodek Arena, gledatelja 9.000. Grčka – Turska 76:74  (17:14, 12:12, 18:20, 18:19, 11:9)
GRČKA: Kalampokis, Bourosis 11, Zisis 14, Spanoulis 23, Calathes, Fotsis 11, Printezis 6, Glyniadakis, Kaimakoglou, Koufos, Perperoglou 2, Schortsanitis 9. Selektor: Jonas Kazlauskas.
TURSKA: Yarangume, Guler 3, Atsur, Onan 13, Ilyasova 9, Erden 2, Tunceri 9, Savas 8, Asik 9, Arslan 8, Hersek, Turkoglu 13. Selektor: Bogdan Tanjević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.