Ima i mrtvih: Deset sati do utakmice, a na stadion više ne može stati ni šibica!

Tragedija nije izbjegnuta

Ima i mrtvih: Deset sati do utakmice, a na stadion više ne može stati ni šibica!

Admin Čaušević

Prvi izvještaji govore da je povrijeđeno 60 osoba u stampedu nastalom uoči utakmice koja očigledno za jednu naciju predstavlja više od života. 

Posljednjih godina je vjerovatno nezapamćena scena da stadion bude pun na 10 sati uoči utakmice. Upravo to se dešava u iračkom gradu Basri.

Od 17 sati po centralnoevropskom vremenu snage će u finalu Gulf kupa odmjeriti Irak i Oman, a već sada je upitno u kakvim uslovima će biti odigran susret.

Neki Iračani koji su uspjeli dograbiti karte su noćili na stadionu, a od ranih jutarnjih sati tribine su se počele puniti.

Informacije iz Iraka govore da je stadion bio ispunjen do posljednjeg mjesta već 10 sati uoči utakmice što zvuči nevjerovatno.

Oglasi

Usljed ogromnih gužvi ispred stadiona je došlo i do stampeda. Posljednje vijesti su da je povrijeđeno 60-ak osoba, a jedna osoba je preminula.

Inače, kapacitet stadiona u Basri je 65.000 gledatelja, a nema sumnje da će na stadion ući i više osoba nego što je to moguće.

Iz iračkog MUP-a su apelovali navijačima da izbjegnu dolazak na stadion, posebno onim koji su bez karte kako bi sačuvali svoje živote.

Širom Basre su omogućene navijačke zone gdje bi se mogao susret pratiti na velikim ekranima, ali navijači nisu marili za tim zbog čega je došlo i do stampeda.

Na kraju su organizatori otvorili i stadion Al Minna koji se nalazi u blizini i na njega može stati 30.000 osoba. Ipak, reakcija je zakašnjela pošto tragedija nije izbjegnuta.

Za sada nema naznaka da li će eventualno finale biti odgođeno. S obzirom na okolnosti i nesigurnost na stadionu sve opcije su otvorene.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti