Guzina: Znao sam gdje dolazim i kakva je konkurencija, na mojoj poziciji je najbolji igrač lige...

Novo pojačanje FK Sarajevo ekskluzivno za SportSport.ba

Guzina: Znao sam gdje dolazim i kakva je konkurencija, na mojoj poziciji je najbolji igrač lige... · Intervju

FK Sarajevo se sprema za novu sezonu, a za nove izazove koji su pred bordo momcima stižu i nova pojačanja.

Husref Musemić je već dobio nekoliko pojačanja, pa je tako bordo tabor postao "bogatiji" za još jednog napadača.

Naime, dogovorena je saradnja sa Gedeonom Guzinom, a ovaj 25-godišnjak se odmah nakon zaključivanja posla zaputio ka Sloveniji gdje se priključio pripremama FK Sarajevo.

Guzina je u Sarajevo stigao nakon odlične epizode u Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Ipak, moglo se desiti da Guzina završi i u Željezničaru. Međutim, klub sa Koševa je odlučno krenuo u posao i osigurao njegov potpis.

"Bila je neka priča oko Željezničara, ali ništa konkretno. Bilo je nekih poziva... Zvali su mog bivšeg trenera Nermina Šabica, koji me i doveo u Mladost", izjavio je Guzina na početku razgovora za SportSport.ba.

Kako je potom došlo do transfera u FK Sarajevo?

"Koordinator sportskog segmenta me zvao, pričali smo dok još prošla sezona nije bila ni završena i eto, sada sam tu", istakao je novi napadač Sarajeva.

Odmah si se priključio ekipi, sve se brzo odigralo. Kakvi su prvi utisci?

"Jučer sam malo više odmarao jer sam putvao dan prije toga. Sve se nekako na brzinu desilo. Morao sam doći ovdje da se odmah priključim ekipi, putovao sam 6-7 sati. Ali za sada je sve odlično", izjavio je Guzina.

Reci nam nešto više o sebi, kako je išao tvoj fudbalski put?

"Rođen sam u Sarajevu 1993. godine, ali sam se ubrzo preselio u Višegrad, gdje i danas živim. Tamo sam i počeo trenirati fudbal sa nekih devet ili deset godina, u višegradskoj Drini. Tu sam i upisao svoj prvi nastup za prvi tim. Zaigrao sam sa 17 za prvi tim i u Drini proveo period do svoje 20. godine, nakon toga sam išao redom u Sutjesku, Teksitlac, Borac..."

Da li je bilo nekiih drugih opcija ili je od početka fudbal kao profesija bio jedini izbor?

"Prvo sam počeo trenirati košarku, ali sam znao da ću se baviti fudbalom. Upisao bih se ja odmah na fudbal, ali čini mi se da nisam imao dovoljno godina ili tako nešto. Onda sam se upisao na košarku, samo da bih nešto trenirao, a kada sam konačno mogao preći na fudbal to sam i ućinio", istakao je Guzina, koji ipak i dalje sa uživanjem pogleda poneku košarkašku utakmicu: "Pomalo pratim, volim gledati Eurligu..."

Imao si dosta težak fudbalski put, bilo je dosta problema, mijenjao si klubove. Ipak, sada si u Sarajevu, da li stvari konačno dolaze na svoje mjesto?

"Izgleda da mi je karijera krenula uzlaznom putanjom. Zadovoljan sam, idem korak po korak. A ovo je sigurno veliki korak naprijed u mojoj karijeri i nadam se da će biti odskočna daska".

Guzina je u sezoni iza nas u dresu Mladosti iz Doboja kod Kaknja uspio zatresti mrežu Željezničara na Grbavici. Pitali smo ga da li vjeruje da je zbog toga gola već postao drag navijačima svog novog kluba, FK Sarajevo.

"Nadam se da ću nastaviti davati golove protiv Želje u dresu Sarajeva", samo je kroz smijeh poručio novi napadač bordo tima.

Koji je tvoj najveći adut na terenu?

"Uvijek dajem sve od sebe, svaku utakmicu se borim do zadnjeg atoma snage, mislim da je to moja velika vrlina. A eto, svi kažu i da imam dobru skok igru, to bih mogao izdvojiti."

Konkurencija u Sarajevu je jaka, vjeruješ li da ćeš se moći izboriti za minutažu?

"Pa jeste, ja sam bio svjestan svega kada sam dolazio, svjestan sam jačine konkurencije. Tu je na mojoj poziciji Mersudin Ahmetović, najbolji igrač Premijer lige, ali zdrava konkurencija je uvijek dobra", poručuje Guzina.

U dresu Mladosti si imao priliku igrati protiv Sarajeva. Koliko ti je bilo teško protiv defanzivaca tvog novog kluba?

"Pa dobro, čuvali smu me Lazić, Šofranac, Mujakić. Uvijek je teško bilo, to su dobri igrači. Ali u FK Sarajevo ima još dobrih igrača - Ahmetović kojeg sam vec pomenuo, Rahmanovic, Stanojevic i mnogi drugi. Stvarno dobri igraci..."

Uskoro Sarajevo igra protiv Celtica u okviru prvog pretkola Lige prvaka.

"Jedva čekam tu utakmicu, da doživim to, tu atmosferu. Biće to najveća utakmica u mojoj dosadašnjoj karijeri", istakao je Guzina koji vjeruje da Sarajevo ima šansi i protiv škotskog velikana: "U fudbalu je sve moguće, ne pobjeđuju uvijek skupi i veći timovi, nego ekipa koja da sve od sebe na terenu".

Ambicije? Može li Sarajevo odbraniti titulu u Premijer ligi?

"Mislim da može. Sarajevo je zadržalo okosnicu tima, a mislim da bi ove sezone moglo biti i lakše. Došlo je par novih igrača, mislim da će se svi uklopiti i da će Sarajevo odbraniti titulu", poručio je Guzina.

Kakav je Gedeon Guzina privatno, šta radi u slobodno vrijeme?

"Prije sam možda igrao te video igrice, ali u zadnje vrijeme slabo. Slobodno vrijeme provodim sa prijateljima, sa bratom, djevojkom. Kada sam slobodan, oni dođu kod mene i uglavnom koristim svaki trenutak za druženje sa njima."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, rođen si u Sarajevu, a sada ćeš opet živjeti u svom rodnom gradu...

"Posije 25 godina opet cu živijeti u Sarajevu... Uvijek volim doci u Sarajevo, to je meni stvarno prelijep grad i sada cu živjeti tu - to mi je izuzetno drago", poručio je na kraju razgovora za SportSport.ba Gedeon Guzina.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KRKAN
REPUBLIKA SRPSKA VOLI TE GEDONEEEEEEEE ALEEEEE ALEEEE ALEEEEEEE
0 13
hordeSA1946
KRKAN pozzz zoran kokota prati malo zeljo druze ne budi djete ako vec nisi djete glup si druze idi prati zeljo bogati izgleda meni da ti volis fk sarajevo cim toliko pises a
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi