Hadžibegić: Kada umrem, volio bih da me sahrane u dresu Sarajeva

Jednom bordo, uvijek bordo

Hadžibegić: Kada umrem, volio bih da me sahrane u dresu Sarajeva

E. Škorić

Faruk Hadžibegić jedna je od legendi Sarajeva i bosanskohercegovačkog nogometa sa bogatom inostranom igračkom i trenerskom karijerom.

Iako je igrao i živio svugdje, Hadžibegić je naravno vječni Sarajlija obojen u bordo boju. U intervjuu za 100posto.hr još jednom je potvrdio koliko mu znači FK Sarajevo.

"Ja sam otišao u pionirski pogon Sarajeva 1.4. 1966. godine. To je bio ponedjeljak. Dan ranije, u nedjelju, sam sa svojim ocem otišao na stadion Koševo i gledali smo utakmicu. Ne mogu se sjetiti protiv koga su igrali, ali Sarajevo je pobijedilo. Na poluvremenu su na semaforu i putem razglasa su obavijestili da sutra, dakle u ponedjeljak, primaju sve pionire u Sarajevo. Vrši se probni test. Otišao sam sutradan na taj probni test i od 1.4. 1966. godine nikada nisam prestao biti u kontaktu sa Sarajevom", kazao je Hadžibegić, između ostalog, pa dodao:

"Kroz Sarajevo sam imao priliku da radim i da naučim puno stvari o nogometu. Kroz cijelu karijeru sam imao jako dobre trenere, a u Sarajevu je u to vrijeme bilo i puno bivših velikih igrača koji su bili oko kluba i uz klub. Uz Sarajevo se raslo, živjelo i napredovalo. Mislim da je Sarajevo u tom periodu napravilo jedan veliki napredak i jako dobre rezultate kroz sudjelovanje u Kupu UEFA. Bili smo prvaci bivše države, klub je dao jako puno reprezentativaca i bio je to jedan izuzetno pozitivan period."

Nakon Sarajeva je otišao u Betis, a prije toga je bio u Hajduku.

"Toliko sam vezan za Sarajevo da bih volio kada umrem da me sahrane u dresu Sarajeva. U jednom me trenutku pokojni Tito Kirigin vrbovao za Hajduk kada sam bio na kraju ugovora sa Sarajevom. Pristao sam otići u Hajduk, sve smo se dogovorili. Oni su tada stvarali onu generaciju u kojoj su bili dva Vujovića, Slišković, Jerolimov, Gudelj, Pudar i u nekih sedam dana smo se sve dogovorili", kaže Hadžibegić koji ipak nije obukao dres splitskog sastava:

"Otišao sam na godišnji odmor sa suprugom i kada sam se vratio shvatio sam da to ne mogu. Odem kod Tita Kirigina i kažem: 'Predsjedniče, možemo li razgovarati? Ja ne mogu'. Kaže: 'Što ne možeš?', ja: 'Ne mogu doći u Hajduk, ne mogu ostaviti Sarajevo'. Kaže on: 'Jesi li ti normalan? Sve smo se dogovorili'. Znao sam sve, ali jednostavno nisam mogao. Rekao mi je: 'Ako se vraćaš u Sarajevo, to mogu razumjeti i nitko ti nikada neće ništa reći. Sve ćemo ti oprostiti, ali ako odeš u neki drugi klub znaj da ćemo ti uništiti karijeru'. Tako sam ja sedam dana na papiru bio član Hajduka, ali nisam mogao izdržati i potpisao sam novi ugovor sa Sarajevom. Bilo je to vrijeme odanosti prema klubovima i ja sam ostao takav. I dan danas je Sarajevo dio mog života. To je jače od mene."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Govorio je i o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji je kratko bio psiholog u FK Sarajevo.

"Da, Radovan Karadžić je u jednom momentu došao u Sarajevo i imao ulogu nekog psihologa. Puštao nam je neke govore, filmove i što ja znam što da bi povijest pokazala da je sve to bila farsa i da čovjek nije uopće nije bio taj kojim se predstavljao u to vrijeme i kojeg nismo znali prepoznati tada. Najviše bih volio da tog čovjeka u životu nisam ni sreo ni vidio".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

OR7
e jaka ti želja,bratee......
2 13
Benjamingst
Kad umres nosis dobra I losa dijela. Ako si musliman ides zamotan u bijeli carsav Faruke....
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi