Hadžibegić: Svi smo prolaznici, samo je uspjeh BiH važan

Obavljeni razgovori sa Hadžibegićem

Hadžibegić: Svi smo prolaznici, samo je uspjeh BiH važan

Adnan Beganović

Komisija koju je oformio Izvršni odbor fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas je obavila razgovor sa Farukom Hadžibegićem, jednim od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje selektorske funkcije našeg nacionalnog tima.

Nakon što su u prethodnih par dana obavili razgovore sa Blažom Sliškovićem, Draganom Okukom, Milovanom Rajevcem i Mehmedom Baždarevićem, članovi Komisije danas su razgovarali sa Farukom Hadžibegićem.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva, koji uz Osima, Baždarevića i Rajevca važi za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje upražnjene selektorske pozicije, za SportSport.ba je govorio o sastanku održanom u našem glavnom gradu.

"Razgovarali ssmo otvoreno o svemu. Iznio sam svoj plan i program rada, a članovi Komisije rekli su mi šta se od mene očekuje ukoliko budem imenovan za selektora. Nismo u sjajnoj poziciji nakon odigrana četiri kola, no mislim da se možemo izvući, te da imamo snage za plasman na Evropsko prvenstvo", za SportSport.ba kaže Hadžibegić.

"Reprezentacija ima rejting, koji je istina malo i poljuljan, no ništa nije izgubljeno. Safetu se svi trebamo zahvaliti za ostvarene rezultate i plasman na Svjetsko prvenstvo. Na našu veliku žalost, rezultati nisu dobri u posljednje vrijeme i ceh je kao i uvijek platio trener. Tako je to svugdje u svijetu", dodao je Hadžibegić.

Hadžibegić je iskusan stručnjak, koji je dugo godina trenerski zanat pekao u Francuskoj, a vodio je i naš nacionalni tim, no nakon što se nije uspio kvalifikovati na veliko takmičenje odlučio je preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"San svako trenera je voditi nacionalni tim zemlje u kojoj ste rođeni. Ja sam imao tu čast, no okolnosti u tadašnje vrijeme ne mogu se porediti sa sadašnjim. Nakon kvalifikacija sam odlučiio preuzeti odgovornost i podnio sam ostavku", govori Hadžibegić i dodaje:

"Ne krijem ništa, želim biti selektor jer smatram da imam znanja i iskustva da reprezentaciju odvedem na Evropsko prvenstvo. Šanse nam nisu velike, no vjerujem da možemo uspjeti. Respektiram sve kolege koje se nalaze u trci za selektora, no u isto vrijeme smatram da jedni drugima ne smijemo zadavati udarce ispod pojasa. I u lobiranju se treba znati granica preko koje ne smijemo ići jer u krajnjem slučaju svi mi jedemo isti hljeb. Reći ću vam iskreno, nisam za to da stranac preuzme našu reprezentaciju jer smatram da imamo dovoljno jakih trenerskih imena koja mogu s dosta uspjeha obavaljati selektorsku poziciju. Na članovima Izvršnog odbora je da izaberu onoga za kojeg smatraju da je u ovom trenutku najbolji izbor, a na nama svima je da novom selektoru pružimo bezrezervnu podršku jer samo je BiH važna, a svi mi smo prolaznici".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.