Važan trijumf Hajduka, ali i još nešto jako važno - Marko Livaja je briljirao
Marko Livaja je danas bio na nivou kakav se od njega i očekuje (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

"Bili" slavili protiv Gorice

Važan trijumf Hajduka, ali i još nešto jako važno - Marko Livaja je briljirao

K. Lizde

Hajduk iz Splita je danas u duelu sa Goricom prikazao igru kakva se zapravo i očekuje od kandidata za titulu. Sigurna pobjeda "Bilih", te u ovom drugom dijelu sezone najbolja partija Marka Livaje je ono što može radovati navijače splitske ekipe.

Danas je Hajduk na gostovanju kod Gorice, ostvario rutinsku pobjedu od 0:3, te nastavio držati ritam u borbi za titulu. "Bili" su u prvom poluvremenu sve riješili, u nastavku je bilo odrađivanje posla.

Izgledao je Hajduk na početku utakmice dobro i vrlo obećavajuće za nastavak prvenstva. Dobili su potrebni mir, jer su bili efikasni i opasni prema naprijed, a defanzivno vrlo sigurni.

Hajduk je odmah od prve minute krenuo dominantno, podigao je sve linije visoko, te samim tim prislio Goricu da svoje obrambene blokove spusti skoro do danas previše impresioniranog Banića.

U nekim trenucima je izgledalo kao da Gorica nema više obrambenih linije, jer se sve spojilo u jednu. Djelovalo je kako će Hajduk imati određenih problema na malom prostoru, kako da nekim kratkim lucidnim pasom kreira šansu. Međutim, vezni igrači Hajduka su imali strpljenja, sigurnim pasovima su "kružili" sa jednog krila na drugo, te postepeno otvarali rupe u odbrani Gorice.

Oglasi

Pogodak Marka Livaje "opustio" igrače Hajduka

Stvarali su šanse, ali nedostajalo je preciznosti, a ponekad bi domaći igrači blokom rješavali probleme. Nakon prvog gola, koji je postigao Livaja, kao da su se "Bili" definitivno opustili, igra je postala još tečnija a šanse su se redale jedna za drugom.

U tim trenucima, Hajduk je djelovao odlično, sve linije se funkcionirale na pravi način, a zadivljujuća je bila kontrola i brzina primopredaje lopte kod gostiju.

Velike probleme Gorici je stvarala desna strana Hajdukovog napada sa Benrahouom i Mikanovićem koji se kvalitetno ubacivao iz drugog plana. Livaja je donosio kvalitet više, pored postignutog gola, dosta se spuštao između linija.

U određenim trenucima odigrao i "desetku", pa je tako nakon njegovog lijepog proigravanja za Mikanovića i nespretne reakcije Banića, Benrahou pospremio jedan odbijanac i pored asistencije upisao i pogodak. Dobra utakmica za bivšeg Girondinca, nakon dosta sumnja u njega i "Instagram afere", danas je pokazao da itekako može koristiti Karoglanu u završnici prvenstva.

Drugo poluvrijeme je za Hajduk značilo rutinsko privođenje utakmice kraju, trudili su se da sa što manje energetske potrošnje uspio mirno završiti utakmicu.

Kod Hajduka svi su bili na dobroj razini, neki možda malo više od ostalih. Trenera Karoglana može da raduje visok nivo intenziteta njegovih igrača, izrazita kontrola utakmice kroz strpljivost u izvedbi, te vrlo brza i tačna primopredaja lopte. Na igračima je da na krilima ove sigurne pobjede, ovakav model primijene i u dvobojima sa konkurentima za sami vrh.

Kako su igrali igrači Hajduka:
Lučić: 6.5 - Malo sporije reakcije kod primanja lopti, dovodile su ga ponekad u nezavidne situacije.
Mikanović: 7.0 - Dobro krenuo u utakmicu, bio vrlo agilan i opasan
Diallo: 6.5 - Zatvorio svoju stranu, dosta probao prema naprijed, ali nije konkretizirao kao Mikanović
Šarlija: 6.5 - Lagano riješavao sve situacije sa napadačima Gorice, siguran u predaji lopte
Elez: 6.5 - Isto kao I njegov partner u odbrani
Sigur: 7.0 - Veliki Hajdukov biser, pun energije, igrač koji energijom vuče ekipu prema naprijed
Pukstas: 7.0 - Energetsku moć koju posjeduje i prikazuje iskoristio da postigne gol.
Krovinović: 7.0 - Igrač koji je davao ton igri, vukao prema naprijed i odgađao napade kada je bilo potrebno.
Benrahou: 7.5 - Asistencija i gol, te dosta lijepih poteza
Dajaku: 6.5 - Pokušavao dosta, ali nije konkretizirao voljni momenat. Većinom su mu šutevi završavali u bloku.
Livaja: 8.0 - Majstor koji posjeduje kvalitete da zabije, asistira i da organizira. Klasa za sebe.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Još su igrali:
Prpić : 6.5 - Dosta siguran I pouzdan
Sahiti, Kalik, Odjidja-Ofoe i Hrgović su malo igrali za adekvatnu ocjenu.

Trener Karoglan : 7.0 - Postavio ekipu koja je rutinski odradila posao u Velikoj Gorici. Mala zamjerka se odnosi na to zašto Livaja nije zamijenjen, sigurno bi mu odmor dobrodošao. Vidi se njegov rukopis u igri, automatizmi postoje i djeluju.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi