Hrvatski mediji: Peljto i regionalne sudije u HNL? U FSBiH još bez informacija iz UEFA!
Najbolji bh. sudija moguće rješenje za HNL (Foto: AFP)

Za sada nema kontakta s FSBiH

Hrvatski mediji: Peljto i regionalne sudije u HNL? U FSBiH još bez informacija iz UEFA! · Saznajemo

M. Šljivak

Hrvatski nogometni savez (HNS) donio je odluku o delegiranju elitnih evropskih sudija za ključne utakmice u prvenstvu kako bi ono bilo što regularnije, te kako bi se domaće sudije oslobodile velikog pritiska. Među imenima sudija koji se spominju je i Irfan Peljto, no kako saznaje SportSport, Fudbalski savez BiH još uvijek nije dobio nikakav dopis iz UEFA o delegiranju najboljeg bh. sudije za utakmice HNL-a.

Prvi čovjek Nogometnog saveza Hrvatske Marijan Kustić odlučio je umiriti strasti oko VAR afere koja potresa HNL, te je u saradnji s Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA) najavio dolazak elitnih evropskih sudija u završnici prvenstva.

Kustić je, tvrde hrvatski mediji, odlučio angažovati poznata sudijska imena za ključne utakmice prvenstva Hrvatske (HNL). Na taj način se pokušava umiriti javnost nakon silnih afera i puštanja snimaka iz VAR sobe u javnost, što je izazvalo pravu erupciju nezadovoljstva u hrvatskom nogometu.

Među imenima sudija koje bi sudile odlučujuće utakmice spominje se i najbolji bh. sudija Irfan Peljto. Međutim, kako SportSport saznaje na ovu temu iz krovne kuće evropskog fudbala nije stigao nikakav dopis.

UEFA u slučaju delegiranja inostranog sudije u neku od liga, dopisom mora obavijestiti njegov Savez. Za sada u Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nije stigla nikakva informacija ni dopis da bi Peljto mogao suditi utakmice HNL-a, no to ne znači da neće u narednom periodu.

Oglasi

Vrlo je moguće da će UEFA nakon evropskih utakmica, te tokom reprezentativne pauze razmotriti opcije slanja stranih sudija u HNL. Iskazali su želju pomoći hrvatskom fudbalu kako bi prvenstvena utrka bila što poštenija, naročito sada kada je velika borba tri tima za titulu prvaka.

Irfan Peljto je samo jedna od mogućnosti za HNS. Pored njega spominje se mogućnost dolaska poznatog Slovenca Slavka Vinčića, Srđana Jovanovića iz Srbije, ali i drugih sudija iz okruženja koji stoje visoko na listi najboljih u Evropi.

Spominje se opcija dolaska sudija iz Njemačke, Italije, Francuske ili Nizozemske. Ipak, sve je to poprilično komplikovan proces zbog činjenice da sve elitne sudije konstantno sude domaća prvenstva i evropske utakmice i prostora za dodatni posao je jako malo.

Ipak, u saradnji s UEFA očekuje se da će ipak HNS pronaći pravo rješenje i da će se strane sudije ipak naći na terenima HNL-a u određenim utakmicama. Odgovor u HNS bi trebao stići u narednih 10-ak dana.

Oglasi

Rijeka, Hajduk i Dinamo vode veliku bitku za prvaka

Tri tima ove sezone vode veliku bitku za prvaka Hrvatske. To su Rijeka, Hajduk i Dinamo.

Za sada je u najboljem položaju Rijeka. Tim s Rujevice ima 53 boda, Hajduk je na 52, a Dinamo treći s 48 bodova i utakmicom manje u odnosu na rivale.

Prvi međusobni obračun ovih timova gledamo odmah nakon reprezentativne pauze. Hajduk će 30. marta na Poljudu ugostiti Dinamo i već u tom meču bi mogao biti angažovan sudija iz inostranstva.

Rijeka, čini se, ima sve u svojim rukama jer oba konkurenta do kraja sezone dočekuje na svom terenu. 6. aprila gost na Rujevici je Hajduk, a 4. maja stiže Dinamo.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Ovako uzbudljiva sezone u HNL-u nikada nije bila. Rijetko je ko mogao prethodnih godina uopšte i parirati Dinamu, no očigledno su sada u hrvatskom fudbalu nešto drugačija vremena.

Nažalost, bez skandala nije moglo. Zbog toga se i traže najbolja moguća rješenja i vidjet ćemo kako će se sve na kraju završiti.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Vrbaski
Vasilj Barišić Ahmedhodžić Dedić Kolašinac Pjanić Cimirot Krunić Hajradinović Džeko Demirović
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi