Plavokosi "ratnik" kupio navijače Željezničara: Fotografija "modrih" nogu govori mnogo toga

Nije se štedio mladi reprezentativac BiH

Plavokosi "ratnik" kupio navijače Željezničara: Fotografija "modrih" nogu govori mnogo toga

E. Oštraković

Vječiti derbi, odigran sinoć, i dalje je glavna fudbalska priča u Bosni i Hercegovini. Željezničar je na Grbavici sa uvjerljivih 3:0 nadigrao Sarajevo, a dojam je da su Plavi mnogo više željeli pobjedu od svojih rivala. Junak susreta bio je Marin Galić koji je postigao dva pogotka, no pored njega sjajnu partiju u dresu Željezničara je pružio i Harun Karić.

Gradski derbi, koji je okončan pobjedom Željezničara protiv Sarajeva od 3:0 ponudio je borbenu igru, prije svega od strane domaće ekipe, koja je pokazala više želje za pobjedom i na kraju je zasluženo slavila.

Nekako neutralno, pogledom na tabelu, Sarajevo se doimalo kao "favorit na papiru", iako je svima odavno jasno da u derbijima kao što je ovaj favoriti zapravo ne postoje. Kada je utakmica krenula upravo to se i pokazalo. Pobjedu je na kraju odnijela ekipa koja ju je zapravo i više htjela. Bio je to Željezničar.

Njihova borba, požrtvovanost, pa na kraju i srce koje su ostavili na utakmici koja je odigrana sinoć presudila je protiv dosta indisponirane ekipe Sarajeva.

Golove za pobjedu postigli su Hiroš i Galić, koji se s dva pogotka prometnuo u junaka susreta, ali analizirajući igru Željezničara nemoguće je ne spomenuti veliku radilicu na sredini terena, mladog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Haruna Karića.

Pozicija koju mu je namijenio šef struke Bruno Akrapović potpuno mu je odgovarala. "Hapsio" je Karić protivničke igrače na terenu, za njega nije bilo izgubljene lopte, a kada se tome doda i da su akcije Željezničara kretale upravo od njega, onda se može reći da je uz dvostrukog strijelca Galića bio najbolji pojedinac susreta.

Ponovio je tako mladi veznjak sjajnu partiju iz duela sa Zrinjskim s tim da je sada značaj utakmice bio i veći. Prije svega zbog toga što se radi o najvećoj bosanskohercegovačkoj utakmici, ali i zbog toga što su domaći uoči početka meča bili pod ogromnim pritiskom jer su se nalazili u zoni ispadanja.

Rožman je očekivao prednost na sredini terena

Trener Sarajeva Simon Rožman je na press konferenciji priznao da je znao da će Željezničar igrati u sistemu 3-4-3 i da je očekivao da će njegova ekipa imati višak na sredini, ali to se nije dogodilo.

Oglasi

Jedan od glavnih razloga za to je fudbaler Željezničara, Harun Karić. Odigrao je Karić maestralnu utakmicu, u maniru zadnjeg veznog sa desetinama derbija iza sebe.

Sve lopte upućene prema naprijed, naravno koje su bile njegova odgovornost, je pokupio i praktično je uveliko rasteretio svoju zadnju liniju od bilo kakve opasnosti.

Cijena za to su brojni nimalo bezazleni dueli sa protivničkim igračima. Primao je ali i dijelio "udarce" Karić, pa dan nakon meča osjeća i određene posljedice, a to najbolje pokazuje fotografija njegovih nogu nakon derbija.

Jasno je da Karić drugačije ne zna, a to je sinoć i pokazao. Do maksimuma, po svaku cijenu. Uvodni mečevi u drugom dijelu sezone su pokazali da je Željezničar dobio igrača kakav treba svakoj ekipi. Beskompromisni borac za kojeg nema izgubljene lopte i koji je u stanju dati ritam svojoj ekipi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Igrač kojeg najviše cijene domaći, ali i protivnički navijači i prava je šteta što je nakon odlične sezone u Tuzla Cityju "izgubio" pola godine u Lokomotivi iz Zagreba. No, ako se po jutru dan poznaje, mladi veznjak Željezničara je zaboravio period iz glavnog grada Hrvatske i u kratkom vremenu se vratio u formu koja ga je krasila u Tuzla Cityju i koja mu je u krajnjem slučaju donijela transfer u Lokomotivu.

Dodajmo i to da Željezničar već za vikend čeka nova jako teška utakmica, a ovaj put idu na gostovanje u Ugljevik kod Zvijezde 09. Akrapoviću će na ovom teškom gostovanju trebati dobro raspoloženi Karić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1613662710
Prodat ce se ovaj mali ko halva na kraju sezone,vec neki ga klubovi prate
2 4
Drakula
Jel đilda usto
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi