Hat-trick Aubameyanga, povreda Kolašinca: Arsenal u evropskom finalu nakon 13 godina

Topnici pobijedili na Mestalli

Hat-trick Aubameyanga, povreda Kolašinca: Arsenal u evropskom finalu nakon 13 godina

A. Čaušević

Arsenal se plasirao u finale Evropa lige nakon što je i u revanš meču polufinala pobijedio Valenciju rezultatom 2:4. Sead Kolašinac je bio starter, ali zbog povrede nije završio meč.

Susret na Mestalli domaći su započeli onako kako su i planirali: ranim golom. Međutim, u nastavku utakmice se ispostavilo da su gosti iz Londona trenutno kvalitetniji tim te da će zasluženo u Bakuu 29. maja igrati meč za trofej.

Šišmiši su do vodstva stigli u 11. minuti, poslije lijepe akcije loptu je kao na tacni dobio Kevin Gameiro koji je rutinski matirao Petra Cecha.

Nastavili su domaći s napadima, ali je poslije niza opasnih situacija za njih stigao hladan šut. Sjajnim šutem sa ivice kaznenog prostora Pierre-Emerick Aubameyang je izjednačio na 1:1.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo promejna. Vrijedan spomena je pokušaj Daniela Pareja iz slobodnjaka u 35. minuti kada je lopta otišla malo pored lijeve stative, te prilika Alexandrea Lacazettea koji je u 39. minuti sa 10-ak metara bio neprecizan.

Francuski napadač se za promašaj iz prvog dijela iskupio početkom nastavka. Lijep gol za vodstvo je postigao u 50. minuti te tako svoju ekipu lansirao ka finalu obzirom da su tada Šišmišima trebala čak četiri gola za plasman u finale.

Nada domaćih pristalica da mogu do čuda probudile su se u 58. minuti, loptu je u mrežu nekako uspio pospremiti Gameiro.

Ipak, sve dileme oko putnika u finale riješene su u 69. minuti. Poslije prekrasne akcije svoj drugi, a treći gol za goste postiže Aubameyang.

U 71. minuti Kolašinac je zamijenjen zbog povrede. Za nadati se da nije u pitanju ništa ozbiljno te da će ovaj 25-godišnjak biti spreman za finale, ali i za mečeve reprezentacije protiv Finske i Italije.

Finiš meča je donio još jedan gol u mreži španske ekipe. U 89. minuti hat-trick je kompletirao Aubameyang za konačnih 2:4. Tako je Arsenal sa ukupnih 7:3 izborio svoje prvo evropsko finale nakon 13 godina.

Tada su Topnici u finalu Lige prvaka na Saint-Denisu u Parizu izgubili od Barcelone, a na Olimpijskom stadionu 29. maja u Bakuu će se nadati drugačijem ishodu. U slučaju osvajanja Evropa lige londonski tim će igrati Ligu prvaka naredne sezone.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi