Henry: Guardiola je u 30. godini promijenio moje gledanje na fudbal
Guardiola i Henry sarađivali su u Barceloni tri godine

Henry: Guardiola je u 30. godini promijenio moje gledanje na fudbal

Thierry Henry nije se dugo zadržao u Barceloni, čak ga je Pep Guardiola znao maltretirati, no kako kaže, njegovo gledanje na fudbal zamijenjeno je pod komandovanjem Pepa Guardiole tokom trogodišnjeg bivstvovanja u Barceloni.

Komentator Sky Sports Premier League prešao je iz Arsenala u Barcelonu ljeta 2007. godine. Prije toga, Henry je igrao i AS Monaco i Juventus i ubrzo je postao najuspješniji francuski strijelac svih vremena sa 51 golom, ali je priznao da je Španac učinio najveći utjecaj na njega.

"Naučio sam ponovno igrati nogomet sa 30 godina", izjavio je voditelju emisije AM Soccer Jimmyju Bullardu.

"Nakon onoga što sam postigao u Arsenalu, Monacu, pa i Juventusu, općenito na međunarodnoj razini, iznenada sam vidio igru na drugačiji način. Razumijevanje prostora, razumijevanje pozicije i toga da morate dati 100 posto.

"Čak i kad bismo napravili pauzu da se napijemo vode na treningu, morali bismo dotrčati da se napijemo i u trku se vratiti u mašinu - njegova fokusiranost na detalje je drugačija."

Henry je pružio uvid u taktičke zamisli Guardiole, ističući kako je neznatnim pozicijskim promjenama u stanju izvršiti ogroman utjecaj na igru.

"Ponekad je previše pametan, zbog čega dolazi u nevolje jer vidi mnoge stvari koje želi ispraviti i promijeniti, a taktiku će promijeniti pet puta tokom poluvremena.

"Ako stojim između desnog beka i desnog stopera, a Samuel Eto'o to isto radi na drugoj strani, iznenada držite četiri igrača sama. Samuel Eto'o i ja trčimo iza, a Xavi i Iniesta šire na stranu. Messi ima prostor da dribla, tako da umirete li umirete."

Kako bi pojednostavio, Henry je povukao interesantnu analogiju.

To je isto kao kada bi vam neko rekao "nađi me u Londonu" i ne dadne ti nikakvu drugu informaciju. Ako si pametan, možda ćeš ga pronaći, ali Pep ti daje GPS, adresu, auto i sve ostalo.", rekao je Henry.

On je 2015. u kolumni za The Sun napisao "ko god uspije osvojiti naslov prvaka Engleske te sezone, da je to bolje za njega".

"Kada dođe Guardiola, to će biti potpuno druga priča. Da sam predsjednik bilo kojeg kluba u svijetu i da tražim zamjenu za trenera, Guardiola bi bio moj prvi izbor. Bez premca."

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Apsolutni je profesionalac na terenu, ali i izvan njega. Od igrača traži isto. Ako se neko ne uklapa u grupu, on otpada. Ako kasnite na trening, nećete ni trenirati. Nismo smjeli biti vani iza ponoći. Kontrolisao nam je šta jedemo i pijemo. Ako sam trebao snimati neku reklamu, moj menadžer je morao kontaktirati Guardiolu koji nikada nije zabranio snimanje, ali je uvijek htio znati za to."

"Možda izgleda kao da je zaluđenik u apsolutnu kontrolu, ali to nije bio slučaj. On je jednostavno svima davao smjernice i svi smo znali posljedice ako ne poštujemo pravila. Ali bilo bi glupo ignorisati njegove zahtjeve, jer su nas činili boljim igračima."

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Covjek je fudbalski revolucionar izmislilo busketska pedra sanea vratio de brujnea kojeg je murinjo otjerao. Njemu golman igra treceg stopera nikad ne nabija
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi